Matematické Fórum

Archiv diskusního fóra o matematice, 2006–2026

Toto je archiv Matematického Fóra. Fórum je dostupné jen ke čtení. Můžete se ale zaregistrovat na náš Discord server.

#1 11. 02. 2008 11:05

bojaja
Zelenáč
Reputace:   0 

číselná řada

..asi dost primitvní dotaz..ale? doplň řadu..5000, 4000, ....ok takže 3000, 2000, 1000, 0 - patří tam nula bo ne a proč ? díky *bojaja*

#2 11. 02. 2008 11:07

Lishaak
Veterán
Místo: Praha
Reputace:   3 
Web

Re: číselná řada

Tohle je mi tedy prapodivny ukol. Pokud neni zadano, kdy mas skoncit, no tak budes asi pokracovat az do minus nekonecna.

Nothing in the world that's worth having comes easy.
Always do what you are most afraid of.

#3 12. 02. 2008 06:03

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

Lepe by se tam hodilo slovo posloupnost nez rada. V matematice je pojem rada jiz definovan a da se chapat jako zobecneni pojmu scitani konecne mnoha cisel (nebo prvku obecnych ciselnych teles). Ale to neni az tak podstatna vec.

Zde na foru (nekdy dost davno) jsme se na tema doplnit posloupnost cisel jiz bavili (tusim, ze u toho byl i samotny Lishaak). Jde predevsim o to, ze zpusobu, jak doplnit tuto radu je nespocetne mnoho. Tedy co se mne tyce, hodil bych tam treba same nuly.

Tyto ulohy maji jisty didakticky smysl, ale na VS jsou jiz pravdepodobne z vetsi casti bezucelne. Neztotoznuji se s ulohami tohoto typu na skolach, ktere jsou vyse nez stredni.

#4 12. 02. 2008 10:41

Lishaak
Veterán
Místo: Praha
Reputace:   3 
Web

↑ Marian: Vzpominam si na to, byl jsem u toho a urcite jsem take odpovedel neco v tomto smyslu.

Abychom se tim formalizmem vsichni nezadusili. Samozrejme s Marianem naprosto souhlasim ve vsem, co napsal, posloupnost neni rada, tuto posloupnost lze doplnit nekonecne mnoha zpusoby. Mam ale takovy pocit, ze tahle uloha nema s matematikou nic spolecneho (a z VS uz vubec ne), nevic zadani je nesmyslne at uz tak ci onak. Cili Marianovy bych vzkazal stylove:

RELAX DUDE! :-)

Nothing in the world that's worth having comes easy.
Always do what you are most afraid of.

Archiv Matematického Fóra · stav k 30. 8. 2026 · 633 258 příspěvků v 108 818 tématech