Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 04. 2010 20:17 — Editoval Daniela_H (05. 04. 2010 20:41)

Daniela_H
Reputace:   

Taylorova řada

Ahoj,
máme za úkol vypočítat Taylorovo řadu z $e^{-3x^2}$, když $x_0 = 0$ a některé věci jsou mi nejasné. Budu velice ráda, pokud mi někdo zkušenější poradí.

Vyšlo mi:
$T_{0(x)} = 1$
$T_{1(x)} = 1$
$T_{2(x)} = 1 - \frac {6x^2}{2!}$
$T_{3(x)} = 1 - \frac {6x^2}{2!}$
$T_{4(x)} = 1 - \frac {6x^2}{2!} + \frac {108x^4}{4!}$
$T_{5(x)} = 1 - \frac {6x^2}{2!} + \frac {108x^4}{4!}$

Dále jsem nepočítala.

Moje otázky:
1) Když mi takto vyjdou členy T1, T3 a T5 nulové (respektive stejné jako členy předchozí), tak to znamená, že je do Taylorovo rozvoje nemám brát v potaz, a tím pádem se z T2 stává T1, z T4 se stává T2 atd. ?
2) Jak mám nyní z mého výpočtu dostat zmiňovanou Taylorovu řadu? A jak tedy bude v mém případě vypadat?
3) Kolik členů mi vždy stačí spočítat, aby mne při tvoření T řady pak již nezaskočila třeba nějaká změna, která by se projevila až při vyšších členech? Stačí u mého příkladu výpočet do členu T5 k správnému určení T řady?
4) Existuje nějaký efektivnější postup pro výpočet T řady?

Děkuji mnohokrát za každou odpověď.

#2 05. 04. 2010 20:56

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: Taylorova řada

Daniela_H napsal(a):

1) Když mi takto vyjdou členy T1, T3 a T5 nulové (respektive stejné jako členy předchozí), tak to znamená, že je do Taylorovo rozvoje nemám brát v potaz, a tím pádem se z T2 stává T1, z T4 se stává T2 atd. ?

Ne, takhle to nefunguje.

Daniela_H napsal(a):

2) Jak mám nyní z mého výpočtu dostat zmiňovanou Taylorovu řadu? A jak tedy bude v mém případě vypadat?

No asi nejrychlejší je vypočíst taylorovu řadu pro $e^y$ a pak za y dosadit $-3x^2$.
Vyjde to jako $\sum \frac{(-3x^2)^n}{n!}$. Jinak si musíš všimnout nějakých závislostí mezi derivacemi a z nich to dokázat.

Daniela_H napsal(a):

3) Kolik členů mi vždy stačí spočítat, aby mne při tvoření T řady pak již nezaskočila třeba nějaká změna, která by se projevila až při vyšších členech? Stačí u mého příkladu výpočet do členu T5 k správnému určení T řady?

No spíš "čím víc členů,  tím větší šance, že si všimneš závislosti". Ale ta vyplyne spíš z algoritmu než z konkrétních hodnot.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#3 05. 04. 2010 23:10

Daniela_H
Reputace:   

S tou substitucí je to dobrý napád. Když řikáš "vypočíst taylorovu řadu", myslíš můj postup, kdy si zjistíš prvních pár členů a pak z toho vykoukáš řadu, nebo je i nějaký efektivnější výpočet?

Pokud můj příklad změním na $x^4e^{-3x^2}$, provedeš substituci na $x^4e^y$, nebo nahradíš nějak i $x^4$? U tohoto příkladu je totiž nenulový až člen $T_{4(x)}$, takže jestli se nedá ušetřit čas na zbytečném derivování?

#4 05. 04. 2010 23:40

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

zrovna u exponenciely snad nic snažšího než derivovat být nemůže. zato třeba u fce 1/(1-x) je lepší si všimnout, že je to součet geometrický řady než se patlat s derivacema

u $x^4e^{-3x^2}$ stačí spočítat tu řadu pro $e^{-3x^2}$ a pak vynásobit $x^4$

#5 06. 04. 2010 00:16

Daniela_H
Reputace:   

Stýv napsal(a):

...zato třeba u fce 1/(1-x) je lepší si všimnout, že je to součet geometrický řady než se patlat s derivacema

Tomu nerozumím. Můžeš nastínit, jak to lze provést bez derivací?

Stýv napsal(a):

u $x^4e^{-3x^2}$ stačí spočítat tu řadu pro $e^{-3x^2}$ a pak vynásobit $x^4$

Takže když výsledek pro $e^{-3x^2}$ je $\sum \frac{(-3x^2)^n}{n!}$ tak pro $x^4e^{-3x^2}$ je $\sum \frac{x^4(-3x^2)^n}{n!}$ ?? Asi jsem to špatně pochopila.

#6 06. 04. 2010 00:56

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

ze střední školy bys měla vědět, že $\sum_{n=0}^{\infty}x^n=\frac1{1-x}$ pro $|x|\lt1$

pochopilas správně

#7 06. 04. 2010 09:15

Daniela_H
Reputace:   

Když si ale zpětně kontroluji ten výsledek $\sum \frac{x^4(-3x^2)^n}{n!}$, tak mi to nevychází. Je to určitě dobře, tak jak jsem to napsala?

Zápatí