Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
máme za úkol vypočítat Taylorovo řadu z
, když
a některé věci jsou mi nejasné. Budu velice ráda, pokud mi někdo zkušenější poradí.
Vyšlo mi:

Dále jsem nepočítala.
Moje otázky:
1) Když mi takto vyjdou členy T1, T3 a T5 nulové (respektive stejné jako členy předchozí), tak to znamená, že je do Taylorovo rozvoje nemám brát v potaz, a tím pádem se z T2 stává T1, z T4 se stává T2 atd. ?
2) Jak mám nyní z mého výpočtu dostat zmiňovanou Taylorovu řadu? A jak tedy bude v mém případě vypadat?
3) Kolik členů mi vždy stačí spočítat, aby mne při tvoření T řady pak již nezaskočila třeba nějaká změna, která by se projevila až při vyšších členech? Stačí u mého příkladu výpočet do členu T5 k správnému určení T řady?
4) Existuje nějaký efektivnější postup pro výpočet T řady?
Děkuji mnohokrát za každou odpověď.

Daniela_H napsal(a):
1) Když mi takto vyjdou členy T1, T3 a T5 nulové (respektive stejné jako členy předchozí), tak to znamená, že je do Taylorovo rozvoje nemám brát v potaz, a tím pádem se z T2 stává T1, z T4 se stává T2 atd. ?
Ne, takhle to nefunguje.
Daniela_H napsal(a):
2) Jak mám nyní z mého výpočtu dostat zmiňovanou Taylorovu řadu? A jak tedy bude v mém případě vypadat?
No asi nejrychlejší je vypočíst taylorovu řadu pro
a pak za y dosadit
.
Vyjde to jako
. Jinak si musíš všimnout nějakých závislostí mezi derivacemi a z nich to dokázat.
Daniela_H napsal(a):
3) Kolik členů mi vždy stačí spočítat, aby mne při tvoření T řady pak již nezaskočila třeba nějaká změna, která by se projevila až při vyšších členech? Stačí u mého příkladu výpočet do členu T5 k správnému určení T řady?
No spíš "čím víc členů, tím větší šance, že si všimneš závislosti". Ale ta vyplyne spíš z algoritmu než z konkrétních hodnot.
S tou substitucí je to dobrý napád. Když řikáš "vypočíst taylorovu řadu", myslíš můj postup, kdy si zjistíš prvních pár členů a pak z toho vykoukáš řadu, nebo je i nějaký efektivnější výpočet?
Pokud můj příklad změním na
, provedeš substituci na
, nebo nahradíš nějak i
? U tohoto příkladu je totiž nenulový až člen
, takže jestli se nedá ušetřit čas na zbytečném derivování?
Stýv napsal(a):
...zato třeba u fce 1/(1-x) je lepší si všimnout, že je to součet geometrický řady než se patlat s derivacema
Tomu nerozumím. Můžeš nastínit, jak to lze provést bez derivací?
Stýv napsal(a):
u
stačí spočítat tu řadu pro
a pak vynásobit
Takže když výsledek pro
je
tak pro
je
?? Asi jsem to špatně pochopila.