Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Prosim mohl by mi poradit nekdo s temito tremi limitami?
Brali jsme L´Hopitalovo pravidlo tak by to melo jit nejak pres nej.
Ten prvni priklad mi vysel 0/2+ln2=0 je to tak spravne?
Ten druhý jsem rozdělila na lim x^3/e^x, lim 3x/e^x, lim arctg x...kde prvni vyjde 6/e^x, druha 3/e^x a treti pi/2? a ted nevim co s tim dal, nikdy jsem nepobrala jak se da jako dosadit nekonecno, kdyz to neni cislo
Treti priklad nevim vubec, jestli to mam nejdriv zderivovat?
Dik za pomoc
↑ Pjutra:
Prvý je správne.
Druhý si rozdelila správne. Ak sú to príklady na precvičenie l'Hospitalovho pravidla, tak to robíš správne. Nekonečno tam dosadzovať ani nemôžeš. Ale môžeš si tam dosadiť napríklad
, kde N je nejaké "veľké" číslo. Potom dostaneme výraz
Teraz si musíš správne uvedomiť, že ak budeme zväčšovať číslo N, ako sa bude správať zlomok.
↑ lukaszh:
tak aspon jednu mam spravne :) a u toho druhyho, po tom zjisteni ze to jde k nule co je vysledek?
Uf pardon. Moja chyba. Tycho ma pravdu ... Limita nie je nula ale pi/2 ... Teraz odkail som to zobral ...
Prepisme si to takto:
(x^3)/e^2x + (3x)/(e^x) + arctg(x)
Ked si dosadis za x .. 10; 100; 1000 dojdes asi na toto:
Prvy clen sa blizi k nule .... dajme tomu ze je nula
Druhe clen sa blizi k nule ... tiez nula
Treti clen sa blizi k pi/2 a nikdy to nebude vacsie ... ked si pozries graf arctg tak pochopis ... cize ked to spocitame: 0 + 0 + pi/2 ... limita je pi/2 ;)° Ospravedlnujem sa za predosly mylny pocet :P
Uf bojim sa povedat nula pretoze ln (0) nie je definovany ... a tvrdit, ze tam nie je limita, neviem ci to nie je blbost ... nie som si isty ... Dosadil som si tam tu nulu a vsetko pekne vychadza az na 1/(ln(5x)). Toto ti presne neviem povedat. :(
Stránky: 1