Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
linearnu algebru som mal rad..ale toto je dalsi trest bozi pre mna :) vie niekto poradit?
1, Dane su tri nekolinearne body P, Q, R. Vypocitaj deliaci pomer (ABC), ak (PQA)=-1, (QRB)=3, bod C je priesecnik priamok PR a AB.
toto som si aj nacrtol.. ale ani zatat :(
2, Vypocitaj pomer (ABC), ak A [1,1,1,], B [2,0,-1], bod C je prienikom priamky AB s rovinou alfa, kde alfa je dana 2x-3y+2z=0
za kazdu radu velky dik
↑ martanko:zdravim ! posielam druhy, v prvom nechapem deliaci pomer -1...co to moze byt, ako ho mate vy definovany v skole..?
Nastíním řešení 1. úlohy, která mi připadá obtížnější.
IDEA. Formálně stanovíme parametrickou rovnici přímky PR ve tvaru
(1)
.
a přmky AB ve tvaru
(2)
,
nalézt jejich společný bod C znamená vyřešit rovnici
(3)
.
pro neznámé
. Zejména nás bude zajímat hodnota
, kterou použijeme k výpočtu dělicího poměru (ABC).
PODROBNĚJI. Podmínky
,
po řadě znamenají , že
(4)
, 
pro vhodná
,
(která ?) . Tyto mezivýsledky dosadíme do (3), což nám pomůže uvésti tuto rovnici nejprve do tvaru
(nebudou zde již figurovat A, B) a poté na tvar
(5)
pro vhodné reélné funkce
reálných proměnných
. Z rovnice (5) a z podmínky na nekolinearitu bodů P, Q, R vyplývá,
že musí být splněna soustava rovnic
,
, z níž vypočítáme hodnotu
, kterou jsme potřebovali pro rovnici (2),
abychom mohli určit dělící poměr (ABC).
↑ pietro: vdaka toto mi velmi pomohlo :)
↑ Rumburak: tiez sa mi zdal ten prvy priklad tazsi, nie celkom som pochopil co si tu popisal..bude to asi tym ze sme napr. to f a g vobec nepouzivali ale to je asi len vec zapisu. kazdopadne sa na to pozriem podrobne a vdaka :)
↑ martanko:
Ano, ta f,g jsou jen věcí zápisu. Věřím, že dát tomu konkretní podobu zvládneš. Když se do toho pustíš,
tak na příslušném místě určitě pochopíš, co příslušný krok v návodu měl znamenat.
Stránky: 1