Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 04. 2010 13:52

sankoo
Zelenáč
Reputace:   

Laplasovou transformací vyřešit Cauchyho ulohu

Ahoj
potřeboval bych poradit s tímto příkladem ..viz obrázek. Samostatnou Cauchyho ulohu spočítat umím, ale s výpočtem přez LT nedokáži hnout. Mohl by mi zde někdo poradit jak na to. Nebo uploadnout nějaky jiny příklad spočítaný tímto způsobem. Velmi by mi to pomohlo.
Předem díky.

http://forum.matweb.cz/upload/1271073028-laplas.JPG

• (téma jako vyřešené označil(a) pietro)

#2 12. 04. 2010 15:40

pietro
Reputace:   187 

Re: Laplasovou transformací vyřešit Cauchyho ulohu

#3 12. 04. 2010 18:13

sankoo
Zelenáč
Reputace:   

↑ pietro:díky moc za výborní studiiní podklad.
Postup jsem pochopil jen jsem trošku ztracený v tomto bodě ..viz obrázek.  (str. 13) Pokusil by se mi to tu někdo vysvětlit?

http://forum.matweb.cz/upload/1271088616-laplas2.JPG

#4 12. 04. 2010 19:16 — Editoval pietro (12. 04. 2010 19:21)

pietro

↑ sankoo: zdravim... je to maticova rovnica  A*Y = b   ( ako sustava 3 rovnic o troch neznamych) ===>  Y= (inverzna A )* b.... no a potom dostaneme vektor vysledkov Y ...a tam uz kazdy prvok vektora rozlozime na parcialne zlomky a vykoname spatneho Laplacea... na y(t).. ale pocitaj radsej uz s Tvojm prikladom a vysledok jednoducho dosad do povodnej diferenc. rovnice na overenie....
a este inverzne matice mozes pocitat aj tu.. http://www.wolframalpha.com/input/?i=in … %2Cd%29%29
a este aj Laplacea

#5 12. 04. 2010 20:42

sankoo
Zelenáč
Reputace:   

↑ pietro: oki zkusím. Jen ještě dotaz není v tom textu co jsi mi poslal chyba? Poslední řádek na str 12. a první na 13tce. Ve vysvětlení píše opiště první řádek, ale druhy a třetí člen matice mají jiné znamínka. Pokud se něco přehlíd tak se omlouvám, ale nějak mi to nejde do hlavy.

#6 12. 04. 2010 21:06

pietro

↑ sankoo: tiez mam taky pocit... riesil som ho podla ich postupu a dostal som iny vysledok, no tento moj som skontroloval spatnym dosadenim do povodnej difer. rovnice a vysla mi zhoda... no uz som sa nechcel zdrziavat hladanim rozdielov... ale princip je jasny aj metoda overenia..preto hura vrhni sa na Tvoj priklad.. nic zlozite len pozornost :-) a wolfram riesi aj parcialne zlomky,..cize parada..

Zápatí