Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dostali jsme za domácí úkol vyřešit tuto slovní úlohu (Petáková 161/67) : Do koule o poloměru 3 cm vepište válec o maximálním objemu. Určete jeho rozměry.
Určila jsem si vzorec pro objem a obsah válce, nakreslila nákres, kde je zřejmé, že od středu koule do bodu, kde se jí válec dotýká je 3cm a z toho určila, že 3^2 = r^2 + v^2/4, kde r = poloměr podstavy válce. Z tohoto vzorce jsem vyjádřila v, dosadila do vzorce pro objem, derivovala a vyšlo r = 0 v r = 2. Určila jsem definiční obor D=r náleží (0;6), udělala pomocí tabulky globální maxima a minima ze kterých mi vyšlo maximum v bodě 2, čili r=2, což bohužel není správný výsledek. Nedokážu určit, ve kterém kroku jsme udělala chybu, nebo zda jsem postupovala úplně špatně, proto jsem vám to popsala podrobně. Budu moc ráda za všechny rady.
↑ maggievici:
Označme: r - poloměr válce
v - výška válce
V objem válce (má být maximální)
Z Pythagorovy věty platí: ( průměr válce na druhou + výška válce na druhou = průměr koule na druhou)
- dosadíme do rovnice pro objem válce:
- toto stačí derivovat a derivaci položit rovnu nule.
Pokud jsem dobře počítal:
derivovala jsem, dala do rovnosti s nulou a vyšlo r=0 :(
počítal jsi dobře, ale já pořád ne.
děkuju, už to vychází
↑ maggievici:
Prosím vás, jak vypočítám tu výšku? Děkuji
Stránky: 1