Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Potřeboval bych pomoc s dvěma příklady...předem diky za odpověd ! :-)..více na http://www.uloz.to/4626290/ukol.doc
↑ verte: ->
->
Prvni beta rozpad (jestli si pamatuju dobre)
->
a dalsi rozpad
->
. Neumim si predstavit v prirode takovyhle skatulata, ale budiz....
Druhy priklad> ->
->
->
. Radon hodime betama>
->
->
. Tedy, vyslednym prvkem je izotop Radia (p.c.) 88 o n.c. 226.
Snad jsem nekde neudelal chybu :)
EDIT: tyhle otazky sem trochu nepatri, zde se zabyvame matematikou, coz toto tema souvisi spis s chemii a fyzikou, ale budiz :) Jo, jeste pro priste, neni to tak tezke, nemusis zadani hazet na RS nebo podobne sluzby, klidne to napastuj sem :)
Zdravím vás,
až teď jsem se dostala k zadání (kolega ↑ frank_horrigan: má pravdu ohledně způsobu umístění otázek - nejlepší je přepsat přímo do úvodního příspěvku).
verte napsal(a):
1. Určete protonové a nukleonové číslo prvku, který vzniká z
po dvou rozpadech
zářením a dvou rozpadech
. Kterého prvku je to izotop?
2. Určete složení jádra izotopu prvku, který vzniknepo třech rozpadech
a dvou rozpadech
. Kterého prvku je to izotop?
a trochu nerozumím kolegovi ohledně rozpadů, neboť alfa rozpad a beta rozpad, ale je možné, že se mi to jen špatně čte v tuto hodinu, zítra se na to podívám.
frank_horrigan napsal(a):
tyhle otazky sem trochu nepatri, zde se zabyvame matematikou, coz toto tema souvisi spis s chemii a fyzikou
↑ jelena:
Ano, ja v sekci zakladni skola taky relaxuji, to je pravda
ad b) mela jsi pravdu, udelal jsem chybu, hazel jsem pryc sest nukleonu (spravne mam davat ctyri ;))- opraveno. Jinak, ty rozpady, alfa je ^4_2He, takze vyhodis dva protony z uranu, vypadne thorium, vyhodis ctyri nukleony, takze budes mit thorium 231 (z 235U), resp. 234Th z 238U, a tak postupujes dal v te same analogii. S tou betou, pokud si to dobre pamatuju, z neutronu se ti udela proton (menis prvek o 1 vys, nukleonovy c. zustava stejne, vypadne neutrino a elektron (e- nechame v obalu kvuli elektricke nezavislosti, neutrino uleti). Takze pri bete zvysujes prvek, nechavas nukleonovy cislo stejny...
EDIT> v zadani nebylo specifikovano, zda se jedna o pozitivni nebo negativni beta rozpad, bral jsem to jako ten negativni, tedy n0 -> p+ + e- + mí (myslim, ze je v prirode běžnější, byť je to jen moje domněnka)
Děkuji za opravy, ale opravdu bez zápisu v TeX (nebo jinak, aby bylo vidět i protonové číslo) se to špatně čte, musím si to napsat na papír. překopirováno z Wikipedie.
{}^{A}_{Z} \mathrm {X} \to {}^{A-4}_{Z-2} \mathrm {Y} + {}^{4}_{2} \mathrm {He} + \Delta E
frank_horrigan napsal(a):
Ano, ja v sekci zakladni skola taky relaxuji, to je pravda
Já tady relaxuji všude, neb prohlásit o sobě, že se zabývám matematikou (nebo fyzikou) - není ani trochu možné. Pravě jsem vyčerpala příděl relaxačních hodin. Hezky den.
----
Мальчик хочет в Тамбов.
↑ jelena:
Mysleno to bylo tak, ze prispevek nepatri do sekce matematika, nybrz fyzika, pripadne ostatni, nikoli jako ze delam matiku a nekoukam napravo, nalevo ;) Ok, priste zkusim lepsi formulaci. A jak tak koukam, asi se fakt budu muset s tim TeXem naucit :) Zkusim tu svoji odpoved nahazet do texu (nemam zatim nic jineho na praci, aspon se to naucim) :) A s tou relaxaci, ve sekci stredni skola se chvilema dost potim, abych vykouzlil kloudnou odpoved (fakt je, ze mne to bavi a druhy efekt je ze nezakrnim, za necely rok budu potrebovat celou SS matiku):-D No, a v te vysoke... o cem se to tam vlastne bavite, nerozumim vam ani slovo :D :D
↑ frank_horrigan: děkuji za úpravy a za odpověď pro kolegu ↑ verte:.