Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 04. 2010 13:39

verte
Zelenáč
Reputace:   

radioaktivita

Potřeboval bych pomoc s dvěma příklady...předem diky za odpověd ! :-)..více na http://www.uloz.to/4626290/ukol.doc

• (téma jako vyřešené označil(a) frank_horrigan)

#2 23. 04. 2010 14:19 — Editoval frank_horrigan (24. 04. 2010 10:51)

frank_horrigan
Reputace:   31 

Re: radioaktivita

↑ verte:

${} ^{235} _{92}U$ -> ${}^{231}_{90}Th + \alpha $ ->${}^{227}_{88}Ra + \alpha $  Prvni beta rozpad (jestli si pamatuju dobre)${}^{227}_{88}Ra$ -> ${}^{227}_{89}Ac + e^- + \nu$ a dalsi rozpad ${}^{227}_{89}Ac$ -> ${}^{227}_{90}Th + \beta^-$. Neumim si predstavit v prirode takovyhle skatulata, ale budiz....

Druhy priklad> ${}^{238}_{92}U$ -> ${}^{234}_{90}Th + \alpha$ -> ${}^{230}_{88}Ra + \alpha$ ->${}^{226}_{86}Rn + \alpha$. Radon hodime betama> ${}^{226}_{86}Rn$ -> ${}^{226}_{87}Fr + \beta^-$ -> ${}^{226}_{88}Ra + \beta^-$.  Tedy, vyslednym prvkem je izotop Radia (p.c.) 88 o n.c. 226. ${}^{226}_{88}Ra$ Snad jsem nekde neudelal chybu :)

EDIT: tyhle otazky sem trochu nepatri, zde se zabyvame matematikou, coz toto tema souvisi spis s chemii a fyzikou, ale budiz :) Jo, jeste pro priste, neni to tak tezke, nemusis zadani hazet na RS nebo podobne sluzby, klidne to napastuj sem :)

The only thing worse than being wrong is staying wrong
Sun Tzu - The Art of War

#3 24. 04. 2010 00:34

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím vás,

až teď jsem se dostala k zadání (kolega ↑ frank_horrigan: má pravdu ohledně způsobu umístění otázek - nejlepší je přepsat přímo do úvodního příspěvku).

verte napsal(a):

1. Určete protonové a nukleonové číslo prvku, který vzniká z $^{235}_{92}\mathrm{U}$ po dvou rozpadech $\alpha$ zářením a dvou rozpadech $\beta$. Kterého prvku je to izotop?

2. Určete složení jádra izotopu prvku, který vznikne $^{238}_{92}\mathrm{U}$ po třech rozpadech $\alpha$ a dvou rozpadech $\beta$. Kterého prvku je to izotop?

a trochu nerozumím kolegovi ohledně rozpadů, neboť alfa rozpad a beta rozpad, ale je možné, že se mi to jen špatně čte v tuto hodinu, zítra se na to podívám.

frank_horrigan napsal(a):

tyhle otazky sem trochu nepatri, zde se zabyvame matematikou, coz toto tema souvisi spis s chemii a fyzikou

1) máme sekci Fyzika,

2) jak kdo - já si tady relaxuji.

#4 24. 04. 2010 10:12 — Editoval frank_horrigan (24. 04. 2010 10:16)

frank_horrigan

↑ jelena:

Ano, ja v sekci zakladni skola taky relaxuji, to je pravda
ad b) mela jsi pravdu, udelal jsem chybu, hazel jsem pryc sest nukleonu (spravne mam davat ctyri ;))- opraveno. Jinak, ty rozpady, alfa je ^4_2He, takze vyhodis dva protony z uranu, vypadne thorium, vyhodis ctyri nukleony, takze budes mit thorium 231 (z 235U), resp. 234Th z 238U, a tak postupujes dal v te same analogii. S tou betou, pokud si to dobre pamatuju, z neutronu se ti udela proton (menis prvek o 1 vys, nukleonovy c. zustava stejne, vypadne neutrino a elektron (e- nechame v obalu kvuli elektricke nezavislosti, neutrino uleti). Takze pri bete zvysujes prvek, nechavas nukleonovy cislo stejny...

EDIT> v zadani nebylo specifikovano, zda se jedna o pozitivni nebo negativni beta rozpad, bral jsem to jako ten negativni, tedy n0 -> p+ + e- + mí (myslim, ze je v prirode běžnější, byť je to jen moje domněnka)

Sun Tzu - The Art of War

#5 24. 04. 2010 10:27

jelena
Jelena

Děkuji za opravy, ale opravdu bez zápisu v TeX (nebo jinak, aby bylo vidět i protonové číslo) se to špatně čte, musím si to napsat na papír.

${}^{A}_{Z} \mathrm {X} \to {}^{A-4}_{Z-2} \mathrm {Y} + {}^{4}_{2} \mathrm {He} + \Delta E$ překopirováno z Wikipedie.

Code:

{}^{A}_{Z} \mathrm {X} \to {}^{A-4}_{Z-2} \mathrm {Y} + {}^{4}_{2} \mathrm {He} + \Delta E

a místní požadavky na úpravy.

frank_horrigan napsal(a):

Ano, ja v sekci zakladni skola taky relaxuji, to je pravda

Já tady relaxuji všude, neb prohlásit o sobě, že se zabývám matematikou (nebo fyzikou) - není ani trochu možné. Pravě jsem vyčerpala příděl relaxačních hodin. Hezky den.

----
Мальчик хочет в Тамбов.

#6 24. 04. 2010 10:34

frank_horrigan

↑ jelena:

Mysleno to bylo tak, ze prispevek nepatri do sekce matematika, nybrz fyzika, pripadne ostatni, nikoli jako ze delam matiku a nekoukam napravo, nalevo ;) Ok, priste zkusim lepsi formulaci. A jak tak koukam, asi se fakt budu muset s tim TeXem naucit :) Zkusim tu svoji odpoved nahazet do texu (nemam zatim nic jineho na praci, aspon se to naucim) :) A s tou relaxaci, ve sekci stredni skola se chvilema dost potim, abych vykouzlil kloudnou odpoved (fakt je, ze mne to bavi a druhy efekt je ze nezakrnim, za necely rok budu potrebovat celou SS matiku):-D No, a v te vysoke... o cem se to tam vlastne bavite, nerozumim vam ani slovo :D :D

Sun Tzu - The Art of War

#7 24. 04. 2010 16:22

jelena
Jelena

↑ frank_horrigan: děkuji za úpravy a za odpověď pro kolegu ↑ verte:.

Zápatí