Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Obe jsou to nejspis limity posloupnosti pro n jdouci k nekonecnu. Potom:
Prvni priklad: (je nejspise myslen takto: lim (3n/(n+3) + 3n).
Je spatne. Vyraz lim (3n/(n+3) + 3n) upravim takto:
lim 3/(1+3/n) + lim 3n
a z toho je hned videt, za limita vyrazu je nekonecno.
Pokud by nahodou byl myslen skutecne takto: lim (3n/n+3 + 3n), pak je jeste jednodussi, ovsem ma taky limity nekonecno.
Druhy priklad:
Je bohuzel velmi nejasne zapsany. Pozivej prosimte zavorky, at je jasne co vsechno je ve jmenovateli. Operator mocniny se pise takto ^. Tedy nepriklad "x na druhou" se zapise jako x^2
Aha, tak ja prepokladm, ze je to zase spatne napsane a ze to ve skutecnoisti znamena tohle:
lim (-2n^2+k)/(n^k+k)
protoze takhle bych ten priklad polozil ja, kdbych psal nejakou sbirku :-)
Dale budu pozivat "oo" jako symbol pro nekonecno
a)
lim (-2n^2+1)/(n+1) = lim (-2n+1/n)/(1+1/n) = -oo
b)
lim (-2n^2+2)/(n^2+2) = lim (-2+2/(n^2))/(1+2/(n^2)) = -2
c)
lim (-2n^2+3)/(n^3+3) = lim (-2/n+3/(n^3))/(1+3/(n^3)) = 0
Vzdy jsem vytknul a) n b) n^2 c) n^3. To proto, abych dostal ve jmenovatelni nejaky vyraz, ktery nejde k nekonecnu a tak se zbavil limity oo/oo
Pozor, at mam jakykolv vyraz, muzu si z neho vytknout co se mi zachce, kdyz mne to nejak pomuze. Sleduj jak vytknu sinx z vyrazu x+1:
x+1 = sinx*(x/(sinx) + 1/(sinx))
Timhle jsem sice zmenil definicni obor toho vyrazu (pro x=0 uz to bohuzel nevyjde 1), ale ve vsech hodnotach, kde je definovan ma ten druhy vyraz stejnou hodnotu jako ten prvni.
Takze vytykat si muzu co chci a v te limite mi to pomohlo, protoze jsem se zbavil nekonecna ve jmenovateli a v citateli je nula, cili vysledna limita je taky nula.
Nevim co mas na mysli tim "nejvetsi mozny", obecne se hovori a vytykani funkce nejrychleji rostouci, coz je v tomhle pripade n^3.