Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 01. 2007 23:41

Podhy
Zelenáč
Reputace:   

součet v posloupnosti

Zdravím sice chodím na vejšku ale tohle je podle mě učivo ze střední a já si nevím rady...

už dvakrát jsem měl v písemce(zápočotvý naštěstí) příklad s posloupností kde jsem měl sečíst jejích prvních 50 lichých prvků a já si nevím rady nijak nedokážu přijít na ten postup

připomínám že je jedná o geometrickou posloupnost stačí mi to teoreticky proto neuvádím žádný příklad

předem děkuju za pomoc :)

#2 06. 02. 2007 11:31

micro_cz
Místo: Praha
Reputace:   

Re: součet v posloupnosti

asi je už pozdě a dost možná to co napíšu je naprostá blbost, ale na mě to dělá dojem že to je chyták, geometrickou posloupnost vystihuje její kvocient q = a[n+1] / a[n] ...  číslo je liché pokud není dělitelné dvěma beze zbytku, to znamená že nesmí být násobkem žádného sudého čísla, v tom případě ale stačí aby bylo q nebo a[1] sudé a nikdy už nedostaneme lichý člen posloupnosti => q je liché a zároveň a[1] je liché pak každý další člen posloupnosti bude lichý =>
Sn = 0                               pro (a[1] mod 2 == 0) a (q mod 2 == 0)
Sn = a[1]                            pro (a[1] mod 2 != 0) a (q mod 2 == 0)
Sn = a[1] * (q^n -1) / (q - 1) pro (a[1] mod 2 != 0) a (q mod 2 != 0)   a n = 50

takhle bych to zkusil, jestli jsem napsal nejakou pitomost, omlouvám se, ale řekl bych že u geometrické posloupnosti by tohle platit mohlo, u aritmetické by to bylo podle mě horší a bylo by potřeba testovat kdy se i-tý člen rovná nějakému 2k + 1

Zápatí