Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím sice chodím na vejšku ale tohle je podle mě učivo ze střední a já si nevím rady...
už dvakrát jsem měl v písemce(zápočotvý naštěstí) příklad s posloupností kde jsem měl sečíst jejích prvních 50 lichých prvků a já si nevím rady nijak nedokážu přijít na ten postup
připomínám že je jedná o geometrickou posloupnost stačí mi to teoreticky proto neuvádím žádný příklad
předem děkuju za pomoc :)
asi je už pozdě a dost možná to co napíšu je naprostá blbost, ale na mě to dělá dojem že to je chyták, geometrickou posloupnost vystihuje její kvocient q = a[n+1] / a[n] ... číslo je liché pokud není dělitelné dvěma beze zbytku, to znamená že nesmí být násobkem žádného sudého čísla, v tom případě ale stačí aby bylo q nebo a[1] sudé a nikdy už nedostaneme lichý člen posloupnosti => q je liché a zároveň a[1] je liché pak každý další člen posloupnosti bude lichý =>
Sn = 0 pro (a[1] mod 2 == 0) a (q mod 2 == 0)
Sn = a[1] pro (a[1] mod 2 != 0) a (q mod 2 == 0)
Sn = a[1] * (q^n -1) / (q - 1) pro (a[1] mod 2 != 0) a (q mod 2 != 0) a n = 50
takhle bych to zkusil, jestli jsem napsal nejakou pitomost, omlouvám se, ale řekl bych že u geometrické posloupnosti by tohle platit mohlo, u aritmetické by to bylo podle mě horší a bylo by potřeba testovat kdy se i-tý člen rovná nějakému 2k + 1