Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 05. 2010 19:44

Miky16
Zelenáč
Reputace:   

Pravděpodobnost

Dobrý den, mám tu jeden příkladek na domácí úkol...spočítal jsem jen část a na zbytek nemůžu příjít. Byl bych moc rád, kdyby mě někdo poradil. Předem děkuji za každou radu :-)

..Jsou 4ři návštěvníci divadla.Ženská v šatně jim náhodně rozdá jejich klobouky.Jaká je pravděpodobnost, že a )každý dostane svůj..b )pouze 3 dostanou svuj..c )pouze dva dostanou svůj..d )pouze jeden dostane svuj...e)zadny nedostane svuj...

a = 1/4! = 0,04166 = 4,16 %

e = opačný jev a = 1 - (1/4!) = 0,9583 = 95,83 %

#2 12. 05. 2010 20:36

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: Pravděpodobnost

e) bohužel není opačný jev k a) - ve skutečnosti je opačným jevem "alespoň jeden nedostane svůj klobouk". a) máš správně. U b) si doporučuji rozmyslet, jaký klobouk tedy dostane ten čtvrtý, když tři už dostali svoje. U c) totéž pro ty dva. d) a e) jsou trochu složitější a teď na to bohužel nemám moc čas, snad napíše někdo povolanější.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#3 12. 05. 2010 20:50

Miky16
Zelenáč
Reputace:   

Re: Pravděpodobnost

↑ Olin:

To je fakt Bčko je kravina....čili tři dostanou svůj a čtvrtý tím pádem taky.... je chyták...

c) je potřeba vypočítat jaká je pravděpodobnost že dva ho dostanou a ty dva ne....může tam tedy nastat více možností u kterých se ty pravděpodobnosti sečtou...
totéž tedy u d a e...

Zápatí