Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, mám tu jeden příkladek na domácí úkol...spočítal jsem jen část a na zbytek nemůžu příjít. Byl bych moc rád, kdyby mě někdo poradil. Předem děkuji za každou radu :-)
..Jsou 4ři návštěvníci divadla.Ženská v šatně jim náhodně rozdá jejich klobouky.Jaká je pravděpodobnost, že a )každý dostane svůj..b )pouze 3 dostanou svuj..c )pouze dva dostanou svůj..d )pouze jeden dostane svuj...e)zadny nedostane svuj...
a = 1/4! = 0,04166 = 4,16 %
e = opačný jev a = 1 - (1/4!) = 0,9583 = 95,83 %
e) bohužel není opačný jev k a) - ve skutečnosti je opačným jevem "alespoň jeden nedostane svůj klobouk". a) máš správně. U b) si doporučuji rozmyslet, jaký klobouk tedy dostane ten čtvrtý, když tři už dostali svoje. U c) totéž pro ty dva. d) a e) jsou trochu složitější a teď na to bohužel nemám moc čas, snad napíše někdo povolanější.
↑ Olin:
To je fakt Bčko je kravina....čili tři dostanou svůj a čtvrtý tím pádem taky.... je chyták...
c) je potřeba vypočítat jaká je pravděpodobnost že dva ho dostanou a ty dva ne....může tam tedy nastat více možností u kterých se ty pravděpodobnosti sečtou...
totéž tedy u d a e...