Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, nějak jsem se zasekl na těchto dvou příkladech:
(1) Určete velikost kruhové rychlosti a oběžnou dobu družice, která obíhá kolem Země ve výšce 630 km nad zemským povrchem. Hmotnost Země je 6*10exp(24) kg, poloměr Země 6370 km.
(2) Určete velikost rychlosti Měsíce, který opisuje kolem Země kružnici o r = 384 000 km. Hmotnost Země je 6*10exp(24) kg.
Řeším to dle vzorce vk = odmocnina z (KAPA * Mz / Rz).
První příklad má vyjít dle výsledků: 7,6 km*s-1,,,,,,97 min
druhý: 1 km*s-1
Předem děkuji za pomoc.
Ahoj, bohužel jsem se zasekl na již zmiňovaném příkladě s družicí v její druhé části:
Určete velikost kruhové rychlosti a oběžnou dobu družice, která obíhá kolem Země ve výšce 630 km nad zemským povrchem. Hmotnost Země je 6*10exp(24) kg, poloměr Země 6370 km.
Příklad má vyjít dle výsledků: 97 min
Vyděl jsem, že jste tuto diskuzi vyřešili, ovšem "link" na obrázek je rozbitý/starý.
Předem Vám moc děkuji
Ahoj, myslím si, že na SŠ můžeš použít vzorec (např. Mechanika - Fyzika pro gymnázia, poslední vydání, str. 148)
pro kruhovou rychlost družice ve výšce
kde
Je potřeba dosadit vzdálenosti v metrech, rychlost vyjde v m/s.
Doba oběhu - stačí použít známý vztah pro čas při rovnoměrném pohybu
za dráhu dosadíme délku kružnice, po níž se družice pohybuje.
Lze odvodit i obecný vztah - je v předchozí odpovědi.
Vztah pro oběžnou rychlost se odvodí z rovnosti gravitační a dostředivé síly.
Zdravím, nedokázal jsem vyřešit druhý příklad:
(2) Určete velikost rychlosti Měsíce, který opisuje kolem Země kružnici o r = 384 000 km. Hmotnost Země je 6*10exp(24) kg.
Obrázky už nejsou bohužel dostupné.
Předem děkuji za pomoc.
↑ Hadrekanec:
Zdravím, na sš můžeš použít vzorec pro kruhovou rychlost z předminulého příspěvku (je též v učebnici).
Poloměr dráhy Měsíce dosadit v metrech, rychlost vyjde v m/s, převedeme na km/s.
Vychází mi 1,02 km/s, což pěkně souhlasí s hodnotou v tabulkách.