Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim, nějak se mi nedaří dohledat, jak zjistím, jaký je vypočítaný extrém pomoci jakobiánu, tj. jestli minimum nebo maximum
zároveň bych poprosil o ověření postupu, v tomto případě pouze LOKÁLNÍ EXTRÉMY NA MNOŽINĚ
modelová funkce: f(x,y): x^3 + y^3 .. na množině q: 2x + 2y = 1
postupuju tak, že udělám derivace f a q podle x, y...
dostanu jakobianskou matici
3x^2 3y^2
2 2
D polozim = 0 -> 2x + 2y = 1
-> x = 1/4 a y = 1/4
mám lokální extrém v bodě [1/4,1/4]... jak teď zjistím, o jaký extrém se jedná?
Nerad bych používal lagarangeovy multiplikátory, to bych si ten bod mohl vypočítat pomocí nich asi rovnou.
Dále bych prosil ještě o ověření tohoto:
když počítám:
1) lokální extrémy, není zadaná množina (asi se předpokládá R2)
- stačí spočítat Hessian, dle derivace podle xx se určí o jaký extrém se jedná
2) lokální extrémy, se zadanou množinou
- stačí spočítat Jakobian s množinou, ??? se určí o jaký extrém se jedná
3) globální extrémy, se zadanou množinou
- spočítat Hessian, nemusím určovat o jaký extrém se jedná
- spočítat Jakobian s množinou, nebo více množinami, nemusím určovat o jaký extrém se jedná
- vyhledat krajní body (pouze u obrazců? trojuhelnik, ctverec atp?)
- vsechny body dosadim do puvodni rovnice, bod s nejvyssi hodnotou je maximum, s nejmensi minimum
Nepocitam s nejakymi velmi vyjmecnymi pripady, na to nemam hlavu. Jakobian jde asi nahradit lagaranzem, ale ne vzdy...
↑ Wolfi:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=x^ … %2Cy<1+
a ten zadany priklad je spis priklad na vazany extrem
Pak si nejsem jist, jakej je rozdil mezi vazanym extremem a lokalnim extremem na mnozine?
http://kmd.fp.tul.cz/lide/finek/MA2/pisemkaL2.pdf
priklad co sem uvadel byl variací na 1b) z tohoto linku.
Tak tentokrat bych potreboval pomoct primo s konkretnim prikladem, Najdělte lok. extrémy f(x,y) = 2x + 2y - 3 na množině x^2 + x y + y^2 = 12. Tj tedy pravděpodobně úloha na vázané extrémy.
Vyšlo mi, že body jsou [2,2] a [-2, -2], ale opravdu pořád nechápu, jak zjistím, zdali to jsou a jaké lok extrémy.
Díky za případnou pomoc :)
↑ Wolfi:
Spomínam si, že z tej množiny alebo (väzby) sme si vyjadrovali y a dosadzovali do funkcie (x,y). Výraz sme upravovali a následne ho klasicky zderivovali (nie parciálne). Ďalej sme výraz druhý krát zderivovali a vyšla nám nejaká konštanta, podľa ktorej sme vedeli o čo sa jedná.
Ale sa mi zdá, že sme najviac pre takéto typy používali Lagrangeovu metódu
A bylo by mozno aby to teda nekdo zkusil vypocitat? treba tim lagarangem - ja to pocitam lagarangem, ale tim dostanu ty body a nevim jak dal. Chapu ze se ma udelat nejaka druha derivace, ale netusim ceho a co tam mam doplnit a pripadne z toho vyziskat.
Stránky: 1