Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 05. 2010 18:52

thebastard
Reputace:   
Web

Jednoduchý integrál

Ahojte, učím sa prave na pozajtra na skúšku skúškové príklady a chcem si overiť či môj postup je správny:
Tu je moj postup:
1. Pred integrál som vyňal 1/3
2. Z dolnej casti zlomku som si vyratal koreňe rovnice.
3. Koreňe ronvice som dosadil do zlomku pod A a pod B.
4. Zapisal som rovnicu rovnu jednej ( Prečo rovná jednej? Mal som to v zošite a akosi neviem na to príjsť )
5. Za každé X v jednom člene som si dosadil jednen s koreňov rovnice.
6. Vyšlo mi isté A a isté B.
7. Zvyšnému zápisu akosi nechápem, ( Mal som to v zošite :( )

Ďakujem az rady čo som spravil zle :)

Obrázek:
http://forum.matweb.cz/upload/1274719934-1.jpg

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 24. 05. 2010 21:53

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Jednoduchý integrál

↑ thebastard:

Zdravím,

Řešil jsi problém rozkladu na parciální zlomky a následného integrování jednotlivých zlomků. Teorie.

Tu je moj postup a můj komentář:
1. Pred integrál som vyňal 1/3 - to není první krok

2. Z dolnej casti zlomku som si vyratal koreňe rovnice - to je první krok a rozložil jsi kvadratický tročlen dle vzorce $a(x-x_1)(a-x_2)=3(\ldots$ proto je v jmenovateli 3, kterou jsi jako zlomek 1/3 vyňal před integral

3. Koreňe ronvice som dosadil do zlomku pod A a pod B - rozdělil jsi původní jmenovatel $(x-3)(x-\frac23)$ na činitele a rozložil jsi na parciální zlomky.
4. Zapisal som rovnicu rovnu jednej ( Prečo rovná jednej? Mal som to v zošite a akosi neviem na to príjsť ) - na leve straně rovnice je polynom (i když je to jen 1), na pravé straně rovnice je polynom A(x-\frac23)+B(x-3). Musí se rovnat levá a pravá strana. Proto.

5. Za každé X v jednom člene som si dosadil jednen s koreňov rovnice - takto jsi anuloval jednu závorku a mohl dopočíst hodnoty koeficentu (A nebo B - co zůstalo před druhou závorkou)

6. Vyšlo mi isté A a isté B - vyšlo.

7. Zvyšnému zápisu akosi nechápem, ( Mal som to v zošite :( ) - doplňující otázka: Studuješ regionální rozvoj?

Dosadil jsi A, B do zlomků zpět a jelikož před závorkou bylo 1/3, tak jsi tou 1/3 vynásobil každý zlomek, proto zmizla 3 v čitateli zlomků.

A měl jsi integral, který podle tabulky se integruje jako$\ln|\ldots|$ na záver jsi rozdíl logaritmů upravil na podíl - dle pravidel.

Stačí tak na úvod? Děkuji.

---------

úplně OT - jen můj zájem - myslím, že toto není Tvůj sešit (není nutné odpovídat)

#3 25. 05. 2010 00:33

thebastard
Reputace:   
Web

Re: Jednoduchý integrál

dakujem  :)

Zápatí