Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahojte, učím sa prave na pozajtra na skúšku skúškové príklady a chcem si overiť či môj postup je správny:
Tu je moj postup:
1. Pred integrál som vyňal 1/3
2. Z dolnej casti zlomku som si vyratal koreňe rovnice.
3. Koreňe ronvice som dosadil do zlomku pod A a pod B.
4. Zapisal som rovnicu rovnu jednej ( Prečo rovná jednej? Mal som to v zošite a akosi neviem na to príjsť )
5. Za každé X v jednom člene som si dosadil jednen s koreňov rovnice.
6. Vyšlo mi isté A a isté B.
7. Zvyšnému zápisu akosi nechápem, ( Mal som to v zošite :( )
Ďakujem az rady čo som spravil zle :)
Obrázek:
↑ thebastard:
Zdravím,
Řešil jsi problém rozkladu na parciální zlomky a následného integrování jednotlivých zlomků. Teorie.
Tu je moj postup a můj komentář:
1. Pred integrál som vyňal 1/3 - to není první krok
2. Z dolnej casti zlomku som si vyratal koreňe rovnice - to je první krok a rozložil jsi kvadratický tročlen dle vzorce
proto je v jmenovateli 3, kterou jsi jako zlomek 1/3 vyňal před integral
3. Koreňe ronvice som dosadil do zlomku pod A a pod B - rozdělil jsi původní jmenovatel
na činitele a rozložil jsi na parciální zlomky.
4. Zapisal som rovnicu rovnu jednej ( Prečo rovná jednej? Mal som to v zošite a akosi neviem na to príjsť ) - na leve straně rovnice je polynom (i když je to jen 1), na pravé straně rovnice je polynom A(x-\frac23)+B(x-3). Musí se rovnat levá a pravá strana. Proto.
5. Za každé X v jednom člene som si dosadil jednen s koreňov rovnice - takto jsi anuloval jednu závorku a mohl dopočíst hodnoty koeficentu (A nebo B - co zůstalo před druhou závorkou)
6. Vyšlo mi isté A a isté B - vyšlo.
7. Zvyšnému zápisu akosi nechápem, ( Mal som to v zošite :( ) - doplňující otázka: Studuješ regionální rozvoj?
Dosadil jsi A, B do zlomků zpět a jelikož před závorkou bylo 1/3, tak jsi tou 1/3 vynásobil každý zlomek, proto zmizla 3 v čitateli zlomků.
A měl jsi integral, který podle tabulky se integruje jako
na záver jsi rozdíl logaritmů upravil na podíl - dle pravidel.
Stačí tak na úvod? Děkuji.
---------
úplně OT - jen můj zájem - myslím, že toto není Tvůj sešit (není nutné odpovídat)
Stránky: 1