Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Nevím si rady s vyšetřením funkce
můj postup:
1. určil jsem si Def. obor to je ( - nekonečno ; -1 > a < 1 ; + nekonečno)
2. Našel jsem nulové body 1,0 (a podle mě i -1 protože se jedná o absolutni hodnotu X )
3. Výpočet limitu pro x jdoucí k ± nekonečno vždy jde + nekonečnu
4. Pak jsem provedl první derivaci kdy mi pomocí wolframe vyšlo
no pak se mi podařilo ještě úprava vytýkáním 2x a nevím jak dále tuto funkci upravit abych z ní dostal nulové body, také jak by asi měl vypadat průběh grafu, a zdali je můj dosavadní postup správný
↑ figo:
1. V definičním oboru ti chybí nula, ztratil jsi ji patrně když jsi při řešení nerovnice
dělil x.
2. Nulové body jsou správně, -1 tam patří samozřejmě taky,
má právě ty tři kořeny co píšeš.
3. Ano.
4. Kdy je zlomek roven nule? Když je roven nule jeho čitatel. Nesmíš ale pak zapomenout ověřit, že v těch bodech co ti vyjdou je ta derivace vůbec definována.
5. Definiční obor první derivace mi vyšel (- nekonečna 0 ) a (0 + nekonečno) z toho tedy plyne, že 0 je bod nespojitosti ?
6. zjistil jsem že funkce po první derivaci je na všech intervalech kladná to znamená že je na všech intervalech rostoucí jak mám tedy určit Lokální max. a min. nebo snad žádné nejsou ??

↑ figo:
1) Dosaď do té derivace jedničku.
2) Nevím, jak jste si definovali bod nespojitosti, ale když se podíváš na definiční obor funkce, tak tam bdue nula docela osamocená, ne?
to LukasM no derivaci jsem si ověřoval ve wolframu asi jsem zmršil tu úpravu po opravě mi vyšlo toto
- Definiční obor vyšel při této nové upravě R / {-1,1} kořeny vyšli + -
a zároveň vyšlo, že:
- je lokální minimum
- je lokální maximum
- Dále jsem vypočítal druhou derivaci ta mi vyšla
a tuto jsem upravil 
- inflexní bod mi vyšel x=0
- body nespojitosti -1 a 1
- a vyšlo mi že je v intervalech:
(- nekonečna, -1) konvexní
( -1/2 , 0 ) konkavní
( 0 , 1/2 ) konvexní
(1, nekonečna ) konkavní
A teď hurá na asymptoty
↑ figo:
Nevím co značíš tím
, já to znám jako symbol pro dolní celou část, a v tom smyslu se změní nejen definiční obor, ale i ta funkce, takže to tak upravit nejde.
Ale hlavně k tvému příspěvku #7. Bohužel se obávám, že je v něm špatně prakticky všechno. Ta úprava co jsem ti říkal že máš špatně je špatně pořád, mně alespoň vychází
. Logicky ti tedy vyjde jiný definiční obor první derivace a jiné stacionární body. Jinak při tvém výpočtu tě mělo trknout, že funkce, jejíž definiční obor je
těžko bude mít lokální extrémy v bodech
.
Dál ti potom samozřejmě vyjde jiná druhá derivace a uděláš z ní jiné závěry o inflexích a intervalech konvexnosti/konkávnosti. Z těch co ti vyšly jsou mimochodem dva nesmyslné (nekryjí se s definičním oborem původní funkce, stejně jako prve ty stac. body).
Jinak k tomu jak sis upravil tu svou špatnou druhou derivaci (ona je tedy dobře, ale je udělaná ze špatné první derivace)..
.
Stránky: 1