Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
stále počítám dokola jeden příklad a nevychází mi tak, jak je uvedeno ve výsledcích.
Zadání:
V trojúhelníku o vrcholech A = [5,-3] ; B = [2,-1] C = [-1,-2] ; vypočítejte průsečík těžnic T.
Podle mě je řešení:
1) Výpočet středů stran BC, AC, AB; což mi vyšlo: A' = [1/2, -3/2] ; B' = [2,-5/2] ; C' = [7/2,-2]
2) Pomocí bodů A'A, B'B, C'C určit obecné rovnice; což mi vyšlo:
A'A = x -y - 2 = 0
B'B = y=-5/2
C'C = y = -2
3) Řešit jako soustavu rovnic.... ale vůbec mi to nevychází, výsledek má být T=[2,-2] Kde jsem mohla udělat chybu?
↑ matahilis: Středy stran máš vypočítané správně. Mně se příliš nezdají ty obecné rovnice přímek. Můžeš sem prosím napsat detailnější výpočet, bude se to lépe kontrolovat. Děkuji.
Takže už to mám, vysledek je správně T[2,-2]
Problém je v tvých obecných rovnicích - máš je podle mého špatně, mně vychází jinak:
S2A: 3/2x + 9/2y + 6 = 0
S3B: 3/2x - 3 = 0
Pzn.: Správnost obecných rovnic si ověříš snadno - musí ti vyjít dosazení těžiště - musí náležet každé přímce
to je ten poslední výpočet, ale jako nic moc... Nevím jak dál.. Trochu se tam motám...
↑ matahilis:
Abych řekl pravdu, moc se v tom nevyznám, ale dosazuješ do obecné rovnice normálové vektory?
↑ b.r.o.z1:
No, vycházím z rovnice: y = kx + q z toho vyjde y - y1 = y2-y1 / x2-x1 (x-x1) Vždycky mi to tak šlo, nevím proč tady ne...
↑ matahilis:
ale to není obecná rovnice, ale směrnicová rovnice
↑ b.r.o.z1:
Jak je to podle tebe správně, prosím?
↑ matahilis:
Takže:
moje ozn. středů je: S1 = střed AB, S2 = střed BC, S3 = střed AC
S1[7/2, -2]
S2[1/2, -3/2]
S3[2, -5/2]
střed bude průsečíkem 2 přímek resp. težnic
Vezmu si třeba:
AS2 - směrový vektor (S2-A) = (-9/2, 3/2) -> normálový je (3/2, 9/2)
ax + by + c = 0 - obecny predpis obecne rovnice primky
normalovy vektor (a,b)
dopocitavam c - za x, y dosadim bud bod A nebo S2, ja si vybral A
15/2 - 27/2 + c = 0
c = 6
=> obecna rovnice pro těžnici AS2 je: 3/2*x + 9/2*y + 6 = 0
obdobne pro BS3
=> obecna rovnice pro těžnici BS3 je: 3/2*x -3 = 0
soustava 2 rovnic:
3/2*x + 9/2*y + 6 = 0
3/2*x -3 = 0
ze druhe vyplyva že x = 2
dosadim do první: 3 + 9/2 * y + 6 = 0
y= -2
T[2,-2]
↑ matahilis:
pokud rozumíš tak fajn
↑ b.r.o.z1:
Mě už je to jasné, já jsem jen hodně dlouho počítala s něčím jiným a zamotala jsem se do toho až po uši. Už počítám týden, x hodin denně, tak toho mám dost.... :D Ještě jednou díky!!
↑ matahilis:
Zdravím,
ještě pro souřadnice těžiště máme vzorec (je podobný souřadnici středu úsečky), ale váš postup ukazuje, že umíte použit způsoby odvozování, což se může velmí hodit.
Ať se daří.
Stránky: 1