Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim,
Mohl by mi nekdo poradit, jak vytvorit z jednoho korenu kvadraticke rovnice celou puvodni rovnici? Koren je v goniometrickem tvaru. Kdyby byl v tom algrebraickem, tak jen prehodim znamenka a mam oba dva koreny, vynasobim (x-x1)*(x-x2) a mam to. Ale takhle kdyz ten koren je v goniometrickem tvaru, a i po prevedeni do algrebraickeho tvaru, s nim moc nenadelame :(
Diky za pomoc ;-)
já bych to řešil jinak,
1. algebraický tvar
2. vyřešil bych jednotlivé možnosti a - d, pakliže mi někde vyjde hledaný kořen jeto ta možnost, nevyjde-li tak zaškrtnout e - je to test
nebo
víš že po převedení do algebraického tvaru je to odmocnina ze 2*i to je první kořen, 2. kořen je - odmocnina ze 2*i
Vietovy vzorce - x2 + px + q = 0
-p = x1 + x2
- p = - odmocnina ze 2 *i + odmocnina ze 2 *i
p = 0
q = x1 * x2
q= odmocnina ze 2*i krat - odmocnina ze 2 * i
q= -2i na druhou
dosadim zpět tzn. x2 -2i na druhou = 0
i2 = -1
x2 +2 = 0 podle mě
↑ Pika:
Především zdůrazním poznatek, který již naznačil kolega ↑ b.r.o.z1: (i když tam má chybu) :
Má-li kvadratická rovnice s REÁLNÝMI koeficienty IMAGINÁRNÍ kořen
, pak druhým jejím kořenem je
(neboli číslo komplexně sdružené s
).
Hledaná kvadr. rovnice má tedy kořeny
,
a lze ji hledat ve tvaru
, kde podle Vietových vzorců je
,
.
b.r.o.z1 napsal(a):
...víš že po převedení do algebraického tvaru je to odmocnina ze 2*i to je první kořen, 2. kořen je - odmocnina ze 2*i
... toto je onen omyl
↑ Rumburak:
aha jsem idiot :-) četl jsem 6/4 pí
↑ b.r.o.z1: A jak jsi zjistil, ze kosinus dva * odmocnina z 2 * cosinus pí / 4 je 2? Kdyz si zkratim dvojku, tak dostanou odmocnina z 2 * cosinus pí /2 a vzhledem k tomu, že cosinus pí / 2 je nula, tak p je nula ...
↑ Pika:
Ten dotaz měl být zřejmě směrován na mne, proto se ho ujímám:
Je potřeba vědět, že
. Potom
.
Speciálně musím upozornit, že
, takže ani nelze krátit tak, jak se domníváš.
Doporučuji prostudovat si látku o goniometrických funkcích :-)