Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Tak teď stojím před dalším těžkým úkolem.
Vypočtěte obecně matici X z maticové rovnice: A*X+2A-A^2=2X
1 2
Proveďte zkoušku pro A = 3 4
To je určitě ten typ rovnice, kde se používá inverzní funkce, ale já vůbec nevím jak ji tam mám použít. Prosím o radu.
Maticove rovnice se resi velmi podobne jako obycejne rovnice. Je treba akorat davat pozor na to, ze soucin matic neni obecne komutativni, tedy A*X neni to same co X*A. Proto pokud rovnici nasobim nejakou matici, musim vzdy rict, jestli ji nasobim zprava nebo zleva. Takze pojdem si zaupravovat:
A*X + 2A-A^2=2X
A*X - 2X = A^2 - 2A
(A - 2)*X = (A - 2)*A
ted celou rovnici zleva vynasobim matici inverzni k (A - 2). Tim dostanu:
(A - 2)^-1*(A - 2)*X = (A - 2)^-1*(A - 2)*A
I*X = I*A
X = A
A skutecne, kdyz do puvodni rovnice dosadim A za X, vyjde mi
A*A + 2A - A^2=2A
2A = 2A
Tedy jsme rovnici vyresili spravne a nemusime ani delat zkousku pro nejakou konkretni matici A.
Pozn. Nejsem si jist, co myslis tou inverzni funkci. Moznas chtela rict spis inverzni matice :-)

Nejdřív upravíme pravou stranu
-1 2 12 5
1 0 X = 2 -3
1 3 23 0
A teď to vynásobíme zleva maticí
0 1 0
0 -1 1
1 1 0
Dostaneme
1 0 2 -3
0 3 X= 21 3
0 2 14 2
A opět vynásobíme zleva maticí
1 0 0
0 1/3 0
0 0 1/2
Dostaneme (*)
1 0 2 -3
0 1 X= 7 1
0 1 7 1
Všechny doposud uvedené úpravy byly ekvivalentní. Teď provedeme jednu důsledkovou:
vyškrtneme poslední řádek:
1 0 2 -3
0 1 X= 7 1
Na levé straně je matice X násobená jednotkovou maticí, proto
X=2 -3
7 1
Pro korektnost musíme ještě ukázat, že nalezená matice vyhoví (*).
Je tomu rozumět? Pokud ti přijde násobení maticemi moc divoké, můžeš si to představit jako přičítání/odčítání příslušných řádků v matici, ale na popis je to jednodušší takto.