Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 06. 2010 20:07

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Otočení smyčky v hom. mag. poli

Zdravím kolegy,

vrtá mi hlavou následující příklad: v homogenním mag. poli o intensitě B je vodivá kruhová smyčka o obsahu S, která spolu s odporem R tvoří uzavřený obvod. Osa smyčky je rovnoběžná s vektorem B. Má se spočíst napěťový a proudový impuls, tj,
$\int_0^{\infty} u \mathrm{d}t,\, \int_0^{\infty} i \mathrm{d}t$
který proteče obvodem při otočení smyčky o 180° kolem osy kolmé k vektoru B.

Můj nástřel: otočení rozdělím do dvou fází oddělených momentem, kdy je smyčka kolmá na B. V první fázi se bude obsah, kterým "protéká" B zmenšovat, v druhé se bude zvětšovat, ale zase bude díky otočení smyčka přepólovaná. V první části by se mělo počítat nějak jako
$\int_0^{\tau} u \mathrm{d}t = \int_0^{\tau} -\frac{\mathrm{d}\Phi}{\mathrm{d}t} \mathrm{d}t = -B \int_0^{\tau} \frac{\mathrm{d}S}{\mathrm{d}t}\mathrm{d}t = B(S(0) - S(\tau)) = BS$
kde S(0) je plocha na začátku otočení a S(tau) ve chvíli kolmosti (tedy 0). V druhé fázi by to mělo proběhnout tak nějak stejně. Ovšem ve výsledcích není dvojnásobek, ale polovina. Takže předpokládám, že dělám něco úplně špatně. Budu vděčný za návrhy k řešení!

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

• (téma jako vyřešené označil(a) Olin)

#2 01. 06. 2010 20:31

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: Otočení smyčky v hom. mag. poli

Já bych taky řekl, že to bude dvojnásobek, takže pokud to má být určitě polovina, tak by mě také zajímalo proč.

Jinak, proč by se měla přepólovat? Podle mě by se přepólovala až kdybychom s ní točili dál.

#3 01. 06. 2010 21:02

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

No, tím přepólováním jsem myslel to, že do té smyčky vektor B jakoby "vtéká" z opačné strany, ne?

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#4 01. 06. 2010 21:39

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ Olin:

To ano. Pod přepólováním jsem si představoval změnu znaménka napětí.

Zápatí