Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím kolegy,
vrtá mi hlavou následující příklad: v homogenním mag. poli o intensitě B je vodivá kruhová smyčka o obsahu S, která spolu s odporem R tvoří uzavřený obvod. Osa smyčky je rovnoběžná s vektorem B. Má se spočíst napěťový a proudový impuls, tj,
který proteče obvodem při otočení smyčky o 180° kolem osy kolmé k vektoru B.
Můj nástřel: otočení rozdělím do dvou fází oddělených momentem, kdy je smyčka kolmá na B. V první fázi se bude obsah, kterým "protéká" B zmenšovat, v druhé se bude zvětšovat, ale zase bude díky otočení smyčka přepólovaná. V první části by se mělo počítat nějak jako
kde S(0) je plocha na začátku otočení a S(tau) ve chvíli kolmosti (tedy 0). V druhé fázi by to mělo proběhnout tak nějak stejně. Ovšem ve výsledcích není dvojnásobek, ale polovina. Takže předpokládám, že dělám něco úplně špatně. Budu vděčný za návrhy k řešení!

Já bych taky řekl, že to bude dvojnásobek, takže pokud to má být určitě polovina, tak by mě také zajímalo proč.
Jinak, proč by se měla přepólovat? Podle mě by se přepólovala až kdybychom s ní točili dál.
No, tím přepólováním jsem myslel to, že do té smyčky vektor B jakoby "vtéká" z opačné strany, ne?

↑ Olin:
To ano. Pod přepólováním jsem si představoval změnu znaménka napětí.