Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Prosím o pomoc s těmito příklady. Nevím si rady a ani sestra mi nepomohla. Strašně moc děkuji za pomoc.
zatím mám 3.):
odstraníš jmenovatele vynásobením rce 6*cotgx
vyjde rce:
substituce:
kořeny kvadratické rce:
Vrátíš do substituce a vyšlo mi a
Snad je to správně, nemám moc čas to kontrolovat :) Postup by měl být správně.
Zdravím vás a děkuji za řešení.
Jen takové drobnosti:
- provádění neekvivalentních úprav (dělení výrazem s promennou) je bez poznámky o podmínce, za které může být tato úprava provedena. V postupu pro 4) řekla bych, že dokonce takovou úpravou bylo jedno řešení ztraceno. Je to tak? Děkuji.
Vlastní snaha ↑ Lucinecky88: (co jsem nakoukla do dalších témat) je bohužel minimální a pochybuji, že se snaží vytvořit systém v jednotlivých postupech. Zřejmě to není účelem.
Ať se vede.
↑ jelena:
Zdravím ... a jen doplňuji, že Lucinečku jsem již jednou na podmínky upozorňovala, takže jsem to vzala tak, že to už je na ní ... jinak souhlasím s tebou v tom, že Lucinečka má bez nějakého většího přičinění komplet "zvládnutou" látku o goniometrických rovnicích...
↑ gadgetka:
děkuji, ovšem zde není individuální prostor pro výcvik Lucinečky, na toto řešení se může podívat někdo další a bude se divit. Nebo nebude a zafixuje si neúplný postup. Navíc si myslím, že v 4) došlo ke ztratě části kořenu.
Ovšem v tématech SŠ se velmi těžce reaguje - o nějakém prosazování pravidel - body 2, 4 - nelze ani mluvit. Pokud se to nedodržuje ze strany účastníku tématu... ale to je úplně OT ve vztahu k tématu, tedy konec OT, případně se to může řešit v Připominkach
↑ jelena:
Souhlas, v příspěvku ↑ kacka18: ze ztratila ta řešení původní rovnice, která jsou zároveň řešeními rovnice .
kacka18 napsal(a):
.
.
.
Závorka se vykrátí a zbyde:
↑ Rumburak:
jj, nesmí se to krátit, musí se to vytýkat ...
Ahoj, omlouvám se, že to vypadá, jako kdybych chtěla spočítat všechny příklady po vás, ale mám zhruba 300 příkladů ke každýmu tématu a dávám sem příklady jen ty, s kterými si opravdu nevím rady. Vím, že nejsem silná matematička, ale snažím se udělat co nejvíc umím. Mockrát všem děkuji za pomoc, kterou jste mi tu zatím poskytli a byla bych strašně moc vděčná, kdybyste mi mohli pomáhat dál.
Ještě jednou, aby to Lucinečka lépe pochopila:
2)
Pomocné výpočty:
Pomocné výpočty:
Dosadíme zpět do substituce:
4)
1.
nebo
2.
Podmínky:
U 1. řešení můžeš i vypsat všechna řešení, pro všechny 4 kvadranty, obojí je správně
↑ gadgetka:
Prosím tě, můžu se zeptat jak jsi udělala z 3 řádku 4 řádek u příkladu 3? Děkuji
A jo, děkuju.
Děkuji za pomoc
Stránky: 1