Archiv diskusního fóra o matematice, 2006–2026
Stránky: 1
Dostal jsem za úkol zjistit, proč se k měření obloukové míry užívá radiánů a ne stupňů? Nikde jsem nenašel rozumné vysvětlení a tak se obracím na vás. Předem děkuji za odpověď.
lebo stupeň je definovaný ako tristošes?desiatina plného uhlu a uhol v radiánoch ako pomer
kde s je dĺžka oblúka kružnice s polomerom r vy?atého ramenami uhla prečo sa však tomu hovorí radián to neviem asi to bude odvodené od radius=polomer
Díky za odpověď. Proč se tomu říká radián vedět nepotřebuju, zajímalo mě jen proč když jsou známější a používanější stupně, proč se k obloukovým mírám používaj radiány.
Upozorňuji, že správnou odpověď neznám, ale co bych tak za sebe řekl, tak radiány se používají proto, protože jsou prostě matematicky přirozenější (opodstatněnější) než stupně (stejně jako je např. přirozenější přirozený logaritmus oproti dekadickému). Projevuje se to např. tak, že pouze pokud bereme jako argument radiány, je derivací sinu kosinus ap.
EDIT: Viz můj podpis :-)
Proč se k měření délky používá metr? Protože to je základní jednotka délky. Stejně tak základní jednotka úhlu je radián...
A jinak souhlasím s Olinem.
viz Table 3. SI derived units with special names and symbols , plane angle na http://physics.nist.gov/cuu/Units/units.html
Stránky: 1