Matematické Fórum

Archiv diskusního fóra o matematice, 2006–2026

Toto je archiv Matematického Fóra. Fórum je dostupné jen ke čtení. Můžete se ale zaregistrovat na náš Discord server.

#1 18. 03. 2008 17:46

Venca
Zelenáč
Reputace:   0 

Oblouková míra v radiánech-proč vlastně?

Dostal jsem za úkol zjistit, proč se k měření obloukové míry užívá radiánů a ne stupňů? Nikde jsem nenašel rozumné vysvětlení a tak se obracím na vás. Předem děkuji za odpověď.

#2 18. 03. 2008 19:40

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

Re: Oblouková míra v radiánech-proč vlastně?

lebo stupeň je definovaný ako tristošes?desiatina plného uhlu a uhol v radiánoch ako pomer$\frac{s}{r}$kde s je dĺžka oblúka kružnice s polomerom r vy?atého ramenami uhla prečo sa však tomu hovorí radián to neviem asi to bude odvodené od radius=polomer

MATH IS THE BEST!!!

#3 18. 03. 2008 20:26

Venca
Zelenáč
Reputace:   0 

Díky za odpověď. Proč se tomu říká radián vedět nepotřebuju, zajímalo mě jen proč když jsou známější a používanější stupně, proč se k obloukovým mírám používaj radiány.

#4 18. 03. 2008 21:19 — Editoval Olin (18. 03. 2008 21:19)

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Upozorňuji, že správnou odpověď neznám, ale co bych tak za sebe řekl, tak radiány se používají proto, protože jsou prostě matematicky přirozenější (opodstatněnější) než stupně (stejně jako je např. přirozenější přirozený logaritmus oproti dekadickému). Projevuje se to např. tak, že pouze pokud bereme jako argument radiány, je derivací sinu kosinus ap.

EDIT: Viz můj podpis :-)

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#5 02. 04. 2008 12:09 — Editoval robert.marik (02. 04. 2008 12:11)

robert.marik
Einstein
Reputace:   1 

Proč se k měření délky používá metr? Protože to je základní  jednotka délky. Stejně tak základní jednotka úhlu je radián...
A jinak souhlasím s Olinem.

viz  Table 3.  SI derived units with special names and symbols   ,  plane angle  na   http://physics.nist.gov/cuu/Units/units.html

Archiv Matematického Fóra · stav k 30. 8. 2026 · 633 258 příspěvků v 108 818 tématech