Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑↑ Alexito:
Jmenovatel j dobře, čitatel nikoliv.
V čitateli by měl být skalární součin vektorů (18, 12, 6) a (-2, 0, -8).

↑ Alexito:
Snažil jsem se Vás na ten výpočet nějak navést, ale už nevím jak.
Tak tady je kompletní postup:
tento vektor je normálový vektor roviny ABC. Spočítali jsem ho pomocí vektorového součinu
tento vektor je směrový vektor přímky A´B.
odchylku vektorů spočítáme podle známého vzorce:

↑ Alexito:
Jasně, ale celý čitatel je v absolutní hodnotě.
↑ stepan.machacek:
Zdravím Vás, Štepáne,
nejsem si úplně jistá, že ve vzorci pro odchylku vektorů je čitatel v absolutní hodnotě (v Rektorysovi není v absolutní hodnotě, jiný knižní zdroj momentálně nemám).
Děkuji.

Dávat tam absolutní hodnotu má smysl, pokud počítáme např. odchylku dvou přímek - tam nás zajímá ten menší úhel. V případě odchylky vektrorů si také myslím, že by tam neměla být absolutní hodnota (aby odchylka vůbec mohla být větší než 90°).
↑ BrozekP:
Děkuji.
V původním zadání je požadována odchylka přímek, tedy vzorec je v pořádku.
Četla jsem postup od kolegy ↑ stepan.machacek: na této stránce a rozuměla jsem, že je požadovana odchylka vektorů, musím číst celé téma.

↑ jelena:
↑ BrozekP:
Děkuj za upozornění.
Abych se přiznal, já jsem tupě použil známý vzorec a o významu absolutní hodoty v něm jsem nepřemýšlel. Kdoví jak by to dopadlo, kdyby skutečně šlo jen o odchylku vektorů.