Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 06. 2010 14:40

Cermix
Místo: Morava
Reputace:   

Život a energie

Zdravím,
CHtěl bych se zeptat co přesně se děje, když je člověk pod vlivem elektrické energie. Taky jestli je horší stejnosměrný, či střídavý proud. Napadlo mě, že pří stejnosměrném proudu dochází k elektrolýze v těle (což asi není dobré). Ale při průchodu střídavého k elektrolýze těžko dojde. Jak přesně působí elektřina na lidský organismus?
Dále by mě zajímalo, jestli má na lidský organismus nějaký vliv magnetické pole.
Vliv mechanické, či tepelné energie na lidský organismus je asi jasný :)
Předem děkuju za odpovědi.

Žádné experimentování byť sebevíc intenzivní nedokáže, že mám pravdu, ale jediný experiment však může prokázat, že se mýlím.
Albert Einstein

• (téma jako vyřešené označil(a) pietro)

#2 28. 06. 2010 15:10 — Editoval Rumburak (28. 06. 2010 15:11)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Život a energie

1) Nervová činnost je, pokud vím, založena na velmi jemných elektrických proudech uvnitž těla,
což může být zásahem "vnějšího" el. proudu narušeno.

2) Při silnoproudém působení dochází ke spálení tkáně.

#3 28. 06. 2010 16:35

Cermix
Reputace:   

S těma nervama mě to nenapadlo (proto má člověk křeč když je zasažen elektrickým proudem)
A co s tím magnetismem? Pokud vím, člověk obsahuje v sobě celou řadu kovů (železo, měď, dokonce i zlato) Kdybychom člověka vystavili velmi silnému magnetickému poli, je možné, že by to s ním něco udělalo?

Žádné experimentování byť sebevíc intenzivní nedokáže, že mám pravdu, ale jediný experiment však může prokázat, že se mýlím.
Albert Einstein

#4 28. 06. 2010 18:54 — Editoval Spybot (28. 06. 2010 19:03)

Spybot
Reputace:   39 

Minimalne mozme povedat, ze MRI pouziva dost silne magnety a, pokial viem, ak nemas v tele/na tele nieco obsahujuce vyslovene kov, nic sa nedeje.

E: Navyse, tato stranka tvrdi, ze zelezo obsiahnute v ludskom tele nie je feromagneticke.

Per aspera ad astra. In æternum et ultra.

Užitečné vzorce  Užitečné odkazy  Konstrukční úlohy

#5 28. 06. 2010 19:20

Cermix
Reputace:   

Železo v lidském těle není feromagnetické, zajímavé, ale dává to smysl. Díky za odpovědi.
Rád bych se ale vrátil zpět k těm nervům. Tohle sice už není tak fyzikální záležitost, spíše biologická, ale zajímalo by mě proč se nervové vzruchy přenášejí tak "pomalu" (vzhledem k ryclosti světla). Někde jsem totiž četl, že rychlost přenosu elektrických signálů v těle se pohybuje kolem 100 m/s- Proč tak pomalu? Vím, že to s fyzikou nemá moc společného, ale já jsem jen hrozně zvědavý :D

Albert Einstein

#6 28. 06. 2010 19:40

Spybot
Reputace:   39 

Hadam dostanes fundovanejsiu odpoved, no ja mozem zatial povedat, ze je to preto, lebo neurony su vzajomne spojene nepriamo (synapsie). A preco je to tak? Azda lebo priamo spojenie by na jemne bunky bolo jednoducho "prilis", ruku do ohna vsak za takuto odpoved nedam.

Per aspera ad astra. In æternum et ultra.

Užitečné vzorce  Užitečné odkazy  Konstrukční úlohy

#7 30. 06. 2010 16:18

pietro
Reputace:   187 

↑ Cermix:poznámka ku rýchlosti elektronov...dá sa to aj spočítať...v kovových vodičoch je rádovo v cm/sekundu....pozri aj na str.5/53...Odkaz

#8 07. 07. 2010 11:10

mikrochip
Reputace:   -1 

Horší je stejnosměrný proud !
Dochází k elektrolýze krve a tkáňových tekutin ....... viz první Edisonovo el. křeslo.

Střídavý proud tkáň spálí ale zároveň ohřeje......tělo se chová jako dielektrikum...

Ni moc, ni bohatství, jen vědění žezla trvají!

#9 07. 07. 2010 11:12

mikrochip
Reputace:   -1 

Vliv vnějšího el. napětí (proudu) je vždy silnější než el. impulzy ovládající nervovou soustavu.

Ni moc, ni bohatství, jen vědění žezla trvají!

#10 07. 07. 2010 13:44

vg38
Zelenáč
Reputace:   

Nejhorší u střídavého proudu je průchod skrz srdce. Pokud se to stane, tak se srdce přispůsobí frekvenci procházejícího proudu a prostě to nevydrží (normální tep má frekvenci přibližně 1Hz, procházející proud 50 Hz).

Zápatí