Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
CHtěl bych se zeptat co přesně se děje, když je člověk pod vlivem elektrické energie. Taky jestli je horší stejnosměrný, či střídavý proud. Napadlo mě, že pří stejnosměrném proudu dochází k elektrolýze v těle (což asi není dobré). Ale při průchodu střídavého k elektrolýze těžko dojde. Jak přesně působí elektřina na lidský organismus?
Dále by mě zajímalo, jestli má na lidský organismus nějaký vliv magnetické pole.
Vliv mechanické, či tepelné energie na lidský organismus je asi jasný :)
Předem děkuju za odpovědi.
S těma nervama mě to nenapadlo (proto má člověk křeč když je zasažen elektrickým proudem)
A co s tím magnetismem? Pokud vím, člověk obsahuje v sobě celou řadu kovů (železo, měď, dokonce i zlato) Kdybychom člověka vystavili velmi silnému magnetickému poli, je možné, že by to s ním něco udělalo?
Minimalne mozme povedat, ze MRI pouziva dost silne magnety a, pokial viem, ak nemas v tele/na tele nieco obsahujuce vyslovene kov, nic sa nedeje.
E: Navyse, tato stranka tvrdi, ze zelezo obsiahnute v ludskom tele nie je feromagneticke.
Železo v lidském těle není feromagnetické, zajímavé, ale dává to smysl. Díky za odpovědi.
Rád bych se ale vrátil zpět k těm nervům. Tohle sice už není tak fyzikální záležitost, spíše biologická, ale zajímalo by mě proč se nervové vzruchy přenášejí tak "pomalu" (vzhledem k ryclosti světla). Někde jsem totiž četl, že rychlost přenosu elektrických signálů v těle se pohybuje kolem 100 m/s- Proč tak pomalu? Vím, že to s fyzikou nemá moc společného, ale já jsem jen hrozně zvědavý :D
Hadam dostanes fundovanejsiu odpoved, no ja mozem zatial povedat, ze je to preto, lebo neurony su vzajomne spojene nepriamo (synapsie). A preco je to tak? Azda lebo priamo spojenie by na jemne bunky bolo jednoducho "prilis", ruku do ohna vsak za takuto odpoved nedam.
Horší je stejnosměrný proud !
Dochází k elektrolýze krve a tkáňových tekutin ....... viz první Edisonovo el. křeslo.
Střídavý proud tkáň spálí ale zároveň ohřeje......tělo se chová jako dielektrikum...