Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, prosím o pomoc s těmito 2 příklady. První jsem odvodila, ale nevím jak ho "matematicky" vypočítat. Lze ho nějak zadat do tabulky s použitím nulových bodů? Do druhého příkladu jsem se příšerně zamotala a popravdě ani nevím, jak začít. Jde o určení definičního oboru funkce...
Za pomoc moc, moc díky
↑ hela:
Zdravím,
k zadání 1) - převest na společný jmenovatel, anulovat a poté sestavit tabulku nulových bodů (nebo intervalů) - viz. Pavlův příspěvek č. 5
2) def. obor - výraz pod odmocninou musí výt větší nebo rovný 0. Ovšem zadání máš trochu podívné - jsou to zlomky, kterým chybí zlomková čárá? (nebo to jsou kombinační čísla nebo něco jiného?) Děkuji.
v případě zlomku je třeba řešit tuto soustavu nerovnic:
a a zároveň 
To je tak na úvod. Ať se vede.
↑ jelena:
Ahoj,
příklad A - chápu to dobře, že si sestavím dvě tabulky nulových bodů a pak hledám jejich průnik?
příklad B - samozřejmě mi tam chybí zlomková čára. Opět vypočítám dvě nerovnice /jak uvádíš/ a hledám jejich průnik.
Výsledek mi vychází dobře u obou příkladů, ale pro kontrolu jsem si udělala víc příkladů pro definiční obory a tento opět nedokáži vyřešit - přitom vypadá snadněji. Takže mi určitě stále něco nedochází.
Předem díky za trpělivost a hezký den
hela napsal(a):
příklad A - chápu to dobře, že si sestavím dvě tabulky nulových bodů a pak hledám jejich průnik?
Ano, jelikož je zadana "dvojitá nerovnice", ve skutečnosti řešíš 2 samostatné nerovnice (pro každou sestavíš tabulku nulových bodů a intervalů) a najdeš průník výsledných intervalů.
hela napsal(a):
příklad B - samozřejmě mi tam chybí zlomková čára. Opět vypočítám dvě nerovnice /jak uvádíš/ a hledám jejich průnik.
děkuji za upřesnění zadání, postup máš v pořádku.
Obecně - pokud nějaké zadání nevychází, napíš, co jsi zkoušela, nebo co si myslíš, jak se má postupovat (stačí i slovně). Pak se snadněj hledá chyba v postupu. A také nové zadání do nového tématu, je to více přehledné. Děkuji.
↑ Honzc: děkuji.
Zdravím.