Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 07. 2010 00:12

hela
Reputace:   

Nerovnice v podílovém tvaru

Ahoj, prosím o pomoc s těmito 2 příklady. První jsem odvodila, ale nevím jak ho "matematicky" vypočítat. Lze ho nějak zadat do tabulky s použitím nulových bodů? Do druhého příkladu jsem se příšerně zamotala a popravdě ani nevím, jak začít. Jde o určení definičního oboru funkce...

http://www.sdilej.eu/pics/aa0863508fe9a9b2fbc57cf7daff5906.JPG

Za pomoc moc, moc díky

• (téma jako vyřešené označil(a) hela)

#2 14. 07. 2010 00:37

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Nerovnice v podílovém tvaru

↑ hela:

Zdravím,

k zadání 1) - převest na společný jmenovatel, anulovat a poté sestavit tabulku nulových bodů (nebo intervalů) - viz. Pavlův příspěvek č. 5

2) def. obor - výraz pod odmocninou musí výt větší nebo rovný 0. Ovšem zadání máš trochu podívné - jsou to zlomky, kterým chybí zlomková čárá? (nebo to jsou kombinační čísla nebo něco jiného?) Děkuji.

v případě zlomku je třeba řešit tuto soustavu nerovnic: $\frac{2x^2+x}{x^2+x}\geq 0$ a a zároveň $\frac{3}{x-1}-2\geq 0$

To je tak na úvod. Ať se vede.

#3 14. 07. 2010 12:00

hela
Reputace:   

↑ jelena:

Ahoj,
příklad A - chápu to dobře, že si sestavím dvě tabulky nulových bodů a pak hledám jejich průnik?
příklad B - samozřejmě mi tam chybí zlomková čára. Opět vypočítám dvě nerovnice /jak uvádíš/ a hledám jejich průnik.

Výsledek mi vychází dobře u obou příkladů, ale pro kontrolu jsem si udělala víc příkladů pro definiční obory a tento opět nedokáži vyřešit - přitom vypadá snadněji. Takže mi určitě stále něco nedochází.

http://www.sdilej.eu/pics/d3e9b3944aa3100825e4eaf110f2dffe.jpg

Předem díky za trpělivost a hezký den

#4 14. 07. 2010 12:22

Honzc
Reputace:   248 

↑ hela:
výrazy pod první odmocninou a zároveň  pod druhou odmocninou (myslí se pořadí druhých odmocnin) musí být větší nebo rovny 0.
Výsledek mi vyšel x>=6

#5 14. 07. 2010 17:28

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

hela napsal(a):

příklad A - chápu to dobře, že si sestavím dvě tabulky nulových bodů a pak hledám jejich průnik?

Ano, jelikož je zadana "dvojitá nerovnice", ve skutečnosti řešíš 2 samostatné nerovnice (pro každou sestavíš tabulku nulových bodů a intervalů) a najdeš průník výsledných intervalů.

hela napsal(a):

příklad B - samozřejmě mi tam chybí zlomková čára. Opět vypočítám dvě nerovnice /jak uvádíš/ a hledám jejich průnik.

děkuji za upřesnění zadání, postup máš v pořádku.

Obecně - pokud nějaké zadání nevychází, napíš, co jsi zkoušela, nebo co si myslíš, jak se má postupovat (stačí i slovně). Pak se snadněj hledá chyba v postupu. A také nové zadání do nového tématu, je to více přehledné. Děkuji.

↑ Honzc: děkuji.

Zdravím.

#6 15. 07. 2010 11:13

hela
Reputace:   

Zápatí