Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Llidičky nevím, co s tímto příkladem??? Prý budu u zkoušek a integerály s "e" mi tedy vůbec nejsou jasné....myslíte, že by mi někdo mohl tento příklad vypočítat i s postupem? Popř. vyslvětlit jak zacházet s "e" na mínus číslo s neznámou? Všem moc děkuji. :-)
Na koleji, kde žije 200 studentů se šíří poplašná zpráva podle modelu
-1,1t
n(t)= 200 / (1 + 199e ), kde n(t) je počet studentů, kteří vědí o zprávě, t je počet hodin od začátku tohoto procesu.
a) napište předpis funkce popisující rychlost šíření zprávy
b) kolik % studentů bude vědět zprávu 2 hodiny od započetí procesu
(snad je z výše uvedeného zápisu vidět, že 199e je na -1,1t)
sluníčko napsal(a):
...myslíte, že by mi někdo mohl tento příklad vypočítat i s postupem?
a) napište předpis funkce popisující rychlost šíření zprávy
b) kolik % studentů bude vědět zprávu 2 hodiny od započetí procesu
(snad je z výše uvedeného zápisu vidět, že 199e je na -1,1t)
myslim, ze by se nas par naslo :-)
Celkem k prikladu - ve skutecnosti je zadana funkce zavislosti poctu studentu na case
n(t), kdyz to prepiseme na neco, co asi pro slunicka a nejen pro slunicka je vice blizke, tak z toho mame:
, tak je to neco okolo exponencialnich funkci.
a) najit rychlost sireni zpravy - rychlost kazdeho procesu je derivace funkce procesu v case, takze zderivuj zadanou funkci a mas rychlost. Jak derivovat ? ja osobne bych to upravila na tvar
a derivuji to jako slozenou funkci, ale hlavne to zderivuj, jak jsi zvyklo.
b) bude trojclenka:
200 studentu ...... 100 %
pocet studentu za 2 hodiny....... x%
kde vezmu pocet studentu za 2 hodiny? do zadani funkce dosadim za t = 2
Co delat s e^x ??? No v podstate nic, ono i po derivovavani e^x :-) . Akorat, kdyz je zkrasleno nejakym cislem navic, tak z toho je slozena funkce - vice treba zde, ale urcite mas i ucebnice http://cs.wikipedia.org/wiki/Derivace
Napis, zda se to podarilo, hodne zdaru.
EDIT: upravila jsem vzorce do čitelné podoby
Stránky: 1