Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
na tomto skvělém fóru jsem se zaregistroval jenom nedávno, no "očumuji" to tady již déle. No ale k věci.
Potřeboval bych nějakou jednoduchou, lehce ovládatelnou a dobře funkční
distribuci.
Nedávno jsem si nainstaloval
, no za boha se mi nepodařilo přijít na to, jak to funguje, resp. jak to nefunguje. Také sem měl problém s kompatibilitou na mém Win7 x64, takže z počítače šel rychle pryč.
Tak se obracím na vás, zkušenějších.
Sem student gymplu,
chci využívat na psaní krátkých "fyzikálních článků" když se budu nudit, a také například na vysázení studujního a domácího kola fyzikální, resp. chemické olympiády.
Takže když víte o nějaké lehce ovládatelné a funkčí
distribuci, nejlépe s návodem jak to funguje a jak to nakonfigurovat aby to běželo a mohl psát, tak dejte vědět.
Díky!

Já na jiné platformě používám TeX Live k plné spokojenosti. Na Windows je také verze, dokonce i portable verze pro použití z flashky.
Edit: na Windows jsem pouzival MikTeX a bez problemu.

↑ mmcmxcix: Pod Windows jsou asi nejpoužívanější MikTeX a TeXlive. Hodí se k tomu mít nějaký šikovný editor, TeXnic center od verze 2 vypadá použitelně, osobně používám jEdit (tam je třeba si trochu pohrát s nastavením spouštěče TeXu a zvýrazňování TeXové syntaxe je v nových verzích jEditu nepochopitelně zmršené).

↑ mmcmxcix:
Já jsem se s TEXem seznámil před rokem a hodně mi pomohly tyto stránky (LaTEXové speciality). Třeba pomůžou i Vám.
A skákal jsem radostí, když jsem na tomto blogu zjistil, že s LaTEXem lze pracovat i v editoru PSPad. Pokud byste tento editor náhodou znal, tak doporučuji oboje skloubit dohromady.

Mám Win7 x64 a MikTex mi jede bez problémů. Obyčejně to stačí nainstalovat a už v příkazové řádce fungují příkazy jako pdflatex, cslatex apod. Opruzácké bývá zprovoznění nějakého editoru, ať to nemusíš dokolečka překládat ručně v terminálu. Používal jsem TeXWorks.
Nebo jinak, co znamená, že to nefunguje? Zkusím to vzít postupně:
1) Otevři terminál. (start → spustit → cmd)
2) Napiš třeba „cslatex“, „latex“ nebo „pdflatex“. Pokud ti to napíše něco jako „This is PdfTex“, tak je to v pořádku nainstalované. Pokud ti to napíše něco ve smyslu, že příkaz neexistuje, tak je něco špatně. (Příkaz „q“ ukončí ten daný latex režim.)
3) Vytvoř nějaký jednoduchý Latexový soubor example.tex a ulož ho někam poblíž.
4) V terminálu se dostaň do složky, kde máš uložený example.tex. (Příkaz ke změně složky je „cd mojeslozka“.)
5) Přelož texový soubor pomocí příkazu „pdflatex example“. Mělo by ti to v téže složce vytvořit PDF soubor. Pokud pdflatex nejde, můžeš ještě zkusit třeba „cslatex example“ a pak hned „dvipdfm example“.
Pokud tohle všechno funguje, pak už jen zbývá zprovoznit nějaký editor, který ty příkazy bude volat za tebe. Good luck ;).