Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 08. 2010 14:02

mmcmxcix
Zelenáč
Reputace:   -1 

Jaký TeX pro běžného uživatele?

Zdravím,

na tomto skvělém fóru jsem se zaregistroval jenom nedávno, no "očumuji" to tady již déle. No ale k věci.

Potřeboval bych nějakou jednoduchou, lehce ovládatelnou a dobře funkční $TeX$ distribuci.
Nedávno jsem si nainstaloval $MiKTeX$, no za boha se mi nepodařilo přijít na to, jak to funguje, resp. jak to nefunguje. Také sem měl problém s kompatibilitou na mém Win7 x64, takže z počítače šel rychle pryč.

Tak se obracím na vás, zkušenějších.

Sem student gymplu, $TeX$ chci využívat na psaní krátkých "fyzikálních článků" když se budu nudit, a také například na vysázení studujního a domácího kola fyzikální, resp. chemické olympiády.

Takže když víte o nějaké lehce ovládatelné a funkčí $TeX$ distribuci, nejlépe s návodem jak to funguje a jak to nakonfigurovat aby to běželo a mohl psát, tak dejte vědět.

Díky!

• (téma jako vyřešené označil(a) Kondr)

#2 18. 08. 2010 14:09 — Editoval halogan (18. 08. 2010 14:25)

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Re: Jaký TeX pro běžného uživatele?

Já na jiné platformě používám TeX Live k plné spokojenosti. Na Windows je také verze, dokonce i portable verze pro použití z flashky.

Edit: na Windows jsem pouzival MikTeX a bez problemu.

#3 18. 08. 2010 14:12

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

↑ mmcmxcix: Pod Windows jsou asi nejpoužívanější MikTeX a TeXlive. Hodí se k tomu mít nějaký šikovný editor, TeXnic center od verze 2 vypadá použitelně, osobně používám jEdit (tam je třeba si trochu pohrát s nastavením spouštěče TeXu a zvýrazňování TeXové syntaxe je v nových verzích jEditu nepochopitelně zmršené).

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#4 18. 08. 2010 14:14

teolog
Místo: Praha
Škola: MFF + PřF UK
Pozice: Gymnázium Přírodní škola - učitel (M, Z)
Reputace:   167 

↑ mmcmxcix:
Já jsem se s TEXem seznámil před rokem a hodně mi pomohly tyto stránky (LaTEXové speciality). Třeba pomůžou i Vám.
A skákal jsem radostí, když jsem na tomto blogu zjistil, že s LaTEXem lze pracovat i v editoru PSPad. Pokud byste tento editor náhodou znal, tak doporučuji oboje skloubit dohromady.

#5 18. 08. 2010 15:16

Lukee
Administrátor
Místo: Opava
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web

Mám Win7 x64 a MikTex mi jede bez problémů. Obyčejně to stačí nainstalovat a už v příkazové řádce fungují příkazy jako pdflatex, cslatex apod. Opruzácké bývá zprovoznění nějakého editoru, ať to nemusíš dokolečka překládat ručně v terminálu. Používal jsem TeXWorks.

Nebo jinak, co znamená, že to nefunguje? Zkusím to vzít postupně:

1) Otevři terminál. (start → spustit → cmd)
2) Napiš třeba „cslatex“, „latex“ nebo „pdflatex“. Pokud ti to napíše něco jako „This is PdfTex“, tak je to v pořádku nainstalované. Pokud ti to napíše něco ve smyslu, že příkaz neexistuje, tak je něco špatně. (Příkaz „q“ ukončí ten daný latex režim.)
3) Vytvoř nějaký jednoduchý Latexový soubor example.tex a ulož ho někam poblíž.
4) V terminálu se dostaň do složky, kde máš uložený example.tex. (Příkaz ke změně složky je „cd mojeslozka“.)
5) Přelož texový soubor pomocí příkazu „pdflatex example“. Mělo by ti to v téže složce vytvořit PDF soubor. Pokud pdflatex nejde, můžeš ještě zkusit třeba „cslatex example“ a pak hned „dvipdfm example“.

Pokud tohle všechno funguje, pak už jen zbývá zprovoznit nějaký editor, který ty příkazy bude volat za tebe. Good luck ;).

2+2=4

#6 18. 08. 2010 17:28

mmcmxcix
Zelenáč
Reputace:   -1 

Díky všem, tak tedy vyskouším ten $MikTeX$, později dám vědět jak to šlo.

Zápatí