Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Vypočtěte limity funkcí:
a) lim x jdoucí ke 2 (x^4-x^3-4x^2+4x) / (x^3-3x^2-2X)
b) lim x jdoucí k nekonečnu (2x*(x-1)+ odmocnina 2) / (x*(x-1))
c) lim x jdoucí k nekonečnu (x + odmocnina x^2+1) / (x + odmocnina x+1)
b) mi vyšlo: 2
c) mi vyšlo: 1
Prosím o kontrolu a u a) jsem se zasekla na rozložení jmenovatele čili vlastně úplně na začátku - prosím o pomoc. Díky
to sneakfast:
lim_{x\to a}, \lim_{x\to infty}, \lim_{x\to\pm\infty}, ...
resp.
\lim\limits_{x\to ...} pokud chces, at vyraz "x jde k ..." je pod limitou a ne napsany jako pravy dolni index, pises-li vyorec v radku klasickeho textu nebo v nejake tabulce.
Marian
Ahoj,
prominte mi mou nechapavost, ale nerozumim rozkladu jmenovatele v prikladu a)
X^2-3*x-2 prece nema koreny -1 a -2 ? Jek je ta limita tedy spravne?
Diky R.
PS: kdyz je to typ 0/0 co na zadani a) vzit 1x L´Hospitala a dosadit? Je vysledek -4 spravne?
↑ ROOOM:
Mas pravdu ohledne korenu pro vyraz X^2-3*x-2. Ale proziravost nasich kolegu je tak daleko, ze odhalili chybu v zadani - ma byt X^2-3*x+2 a pak uz pocitali s ohledem na upravene zadani.
Jinak by jmenovatel po dosazeni x=2 vubec nemel nulovou hodnotu a nebylo by co resit (ani l´Hospitalem), ve vysledku vychazela by 0.
Ale to, ze pocitali po oprave, uz nerekli, ovsem se podarilo prehodit znamenka u korenu a proto ani to kraceni neni idealni :-)
Souhlasis?
Priklady od Sandry jsem mela poslany v originalu, zkusim se podivat, jak to bylo - at to napravime.
Stránky: 1