Matematické Fórum

Archiv diskusního fóra o matematice, 2006–2026

Toto je archiv Matematického Fóra. Fórum je dostupné jen ke čtení. Můžete se ale zaregistrovat na náš Discord server.

#1 03. 10. 2010 15:49

Anonymystik
Reputace:   45 

Ostrov poctivců a padouchů netradičně

Stejně jako v normálním světě, tak i na ostrově poctivců (vždy mluví pravdu) a padouchů (vždy lžou), se řeší zajímavé matematické problémy. Jednou se takhle sešli tři obyvatelé ostrova, z nichž jich je právě p poctivců. Označme si tyto tři obyvatele O1, O2, O3. Tito tři se rozhodli řešit zajímavou rovnici tvaru 5x+7y=48+p. Tyto tři osoby o sobě ví, kdo z nich je poctivec a kdo padouch, proto je pro všechny hodnota p známé číslo. Tyto tři osoby vyřkly následující výroky:
O1: „Tato rovnice má nejvýše p řešení pro x, y přirozená“.
O2: „Tato rovnice má aspoň p řešení pro x, y přirozená“.
O3: „Tato rovnice má právě p+1 řešení pro x, y přirozená“.
Najdi všechny přirozené dvojice x, y, která jsou řešením zmíněné rovnice.

"Do you love your math more than me?"   "Of course not, dear - I love you much more."   "Then prove it!"   "OK... Let R be the set of all lovable objects..."

• (téma jako vyřešené označil(a) BakyX)

#2 03. 10. 2010 15:50

Anonymystik

Re: Ostrov poctivců a padouchů netradičně

↑ Anonymystik: Chtěl jsem vymyslet co nejnetradičnější úlohu, tak doufám, že se mi to povedlo. (-:

"Do you love your math more than me?"   "Of course not, dear - I love you much more."   "Then prove it!"   "OK... Let R be the set of all lovable objects..."

#3 03. 10. 2010 17:49

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ Anonymystik:

#4 03. 10. 2010 20:24

Anonymystik

Aha, hm, já jsem nulu považoval za přirozené číslo.

Archiv Matematického Fóra · stav k 30. 8. 2026 · 633 258 příspěvků v 108 818 tématech