Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den, narazil jsem na priklad se kterym jsem nemel rady s definicnim oborem a potreboval bych od vas pomoc.
U tohoto prikladu se mi nepodarilo zjistit ten Definicni obor . zkusil jsem ten predchozi postup , jako ze: 5 <=9-ln^2 (x-2) <=9 , ale u tohoto postupu jsem mel problem s logaritmem, tak bych se vas chtel zeptat, jestli neexistuje nahodou nejaky jednodusi zpusob ?
↑ Asqwer:
Zdravím,
zřejmě máš na mysli opět def. obor inverzní funkce (z příspěvku to není zřejmě). Můžeš stanovít def. obor inverzní přímo z oboru hodnot původní, jak jsme rozebrali zde.
Za použití vstupního předpokladu od ↑ gadgetky: (děkuji) a po určení, že funkce f(x) je prostá na celém def oboru vyšetřuješ zevnitř:
klésající,
klesajici,
klesajici a spojita na def. oboru, tedy lze stavit hodnoty funkce v krajních bodech zadaného intervalu a dosadit za zadání funkce: 
, 
tak vznikne interval pro obor hodnot f(x) na zadaném def. oboru. A tento interval je zároveň def. oborem inverzní funkce.
Stačí tak? Děkuji.
-------------------------------
EDIT: z této nerovnice (jak navrhuješ) by to také šlo:
, záleží na tom jak jsi zběhlý v řešení nerovnic s log. Pokud bude zájem, může se prodiskutovat.
Nebo v tomto případě bych doporučovala pouzit okraje intervalu ještě před neekvivalentní úpravou - před umocňováním, tedy řešení nerovnice: