Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 10. 2010 01:23

Asqwer
Reputace:   

Definicni obor (inverzni funkce)

Dobry den, narazil jsem na priklad se kterym jsem nemel rady s definicnim oborem a potreboval bych od vas pomoc.
http://www.sdilej.eu/pics/e1d35df1816c2e0f094a6c58ccb268db.jpg
U tohoto prikladu se mi nepodarilo zjistit ten Definicni obor . zkusil jsem ten predchozi postup , jako ze: 5 <=9-ln^2 (x-2) <=9 , ale u tohoto postupu jsem mel problem s logaritmem, tak bych se vas chtel zeptat, jestli neexistuje nahodou nejaky jednodusi zpusob ?

Učený hlupák je větší hlupák než hlupák nevzdělaný.

• (téma jako vyřešené označil(a) Asqwer)

#2 15. 10. 2010 03:35

gadgetka
Škola: Gymnázium Nové Město na Moravě (1985)
Pozice: maminka
Reputace:   462 

Re: Definicni obor (inverzni funkce)

podmínka: $9-x\ge 0$

Nejsem učitelka, proto matematiku neučím, ale přímo ji řeším...

#3 15. 10. 2010 09:14 — Editoval jelena (15. 10. 2010 10:39)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Asqwer:

Zdravím,

zřejmě máš na mysli opět def. obor inverzní funkce (z příspěvku to není zřejmě). Můžeš stanovít def. obor inverzní přímo z oboru hodnot původní, jak jsme rozebrali zde.

Za použití vstupního předpokladu od ↑ gadgetky: (děkuji) a po určení, že funkce f(x) je prostá na celém def oboru vyšetřuješ zevnitř:

$h(x)=9-x$ klésající, $g(h)=\sqrt{9-x}$ klesajici, $u(g)=e^{\sqrt{9-x}}$ klesajici a spojita na def. oboru, tedy lze stavit hodnoty funkce v krajních bodech zadaného intervalu a dosadit za zadání funkce: $f(x)=e^{\sqrt{9-x}}+2$
$f(5)=e^{\sqrt{9-5}}+2$, $f(9)=e^{\sqrt{9-9}}+2$

tak vznikne interval pro obor hodnot f(x) na zadaném def. oboru. A tento interval je zároveň def. oborem inverzní funkce.

Stačí tak? Děkuji.

-------------------------------

EDIT: z této nerovnice (jak navrhuješ) by to také šlo: $5\leq 9-\ln^2(x-2)\leq9$, záleží na tom jak jsi zběhlý v řešení nerovnic s log. Pokud bude zájem, může se prodiskutovat.

Nebo v  tomto případě bych doporučovala pouzit okraje intervalu ještě před neekvivalentní úpravou - před umocňováním, tedy řešení nerovnice: $\sqrt{9-5}\leq \ln(x-2)\leq\sqrt{9-9}$

#4 15. 10. 2010 14:46

Asqwer
Reputace:   

uz je mi to jasny. Dekuji vam za pomoc

Učený hlupák je větší hlupák než hlupák nevzdělaný.

Zápatí