Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 04. 2008 17:02 — Editoval NetFenix (02. 04. 2008 17:47)

NetFenix
Reputace:   

Komplexní čísla

Zdravím,
   chtěl bych se zeptat, jak se dá počítat s komplexními čísly.
A to když potřebuju:
1) spočítat například cosh, sinh a argument je komplexní číslo;
2) když mám nějaké reálné číslo a mocnitel je komplexní číslo
3) a odmocnina z komplexního čísla

Nevím jestli jsem to jasně popsal, takže potřeboval bych se naučit, jak pomocí tužky, papíru a jednoduché kalkulačky dojít k výsledkům z těchto operací, např.:

sqrt(1+i)

2^(1+i)

sinh(1+i)

cosh(1+i)

Koupil jsem si schválně kalkulačku, která umí komplexní čísla, ale pouze základní operace s nimi. Nyní toto počítám v Matlabu, ale nemyslím, že mi dovolí tento program používat při písemce:-)

Děkuji moc za rady

#2 02. 04. 2008 22:58

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: Komplexní čísla

1) Využiju součtové vzorce pro hyperbolické funkce:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Hyperbolick%C3%A1_funkce

Potom
$\sinh(a + b\mathrm{i}) = \sinh (a) \cosh (b\mathrm{i}) + \sinh (b\mathrm{i}) \cosh (a) = \sinh (a) \cos(b) + \mathrm{i} \cdot \sin (b) \cosh(a) \nl \cosh(a + b\mathrm{i}) = \cosh(a) \cosh (b\mathrm{i}) + \sinh (b\mathrm{i}) \sinh(a) = \cosh(a) \cos(b) + \mathrm{i} \cdot \sin (b) \sinh(a) $

Prosím překontrolujte to po mě někdo…

2) složitější, výsledek není jednoznačný, ale lze využít Eulerových vzorců, takže "zhruba platí"
$x^{\mathrm{i}} = \mathrm{e}^{\mathrm{i} \cdot \ln x} = \dots$

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#3 03. 04. 2008 14:33

NetFenix
Reputace:   

Díky za pomoc, strašně mi to pomohlo z toho co jste mi poradil, jsem snad i nějak došel k tomu jak spočítat odmocninu, ale raději to tu ještě napíšu, jestli tento postup může být správný.

Konkrétní příklad: $\sqrt{0,145+j1,49}$

Absolutní hodnota:
$|z| = \sqrt{0,145^2+1,49^2 } = 1,5$
Úhel:
$\phi=84,44$
Z toho dále dostanu:
$\sqrt{1,5}*e^{j84,44*\frac{1}{2}} =\sqrt{1,5}*e^{j42,215}$
$\sqrt{1.5}*(cos\phi+jsin\phi)=0,90+j0,82$

Jde mi hlavně o to jestli je to správný postup. Kdyby na to někdo hodil oko a odouhlasil mi, že by to takto mohlo být, byl bych určitě rád.

#4 03. 04. 2008 19:27

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Jo, postup je více méně správně. Ale pozor, jestliže jste si zvolil $\phi$ jako úhel toho původního čísla, pak musí být v argumentu těch goniometrických funkcí $\frac{\phi}{2}$.

Jenže pozor: Všimněte si, že když k $\phi$ přičtete 180°, hodnota původního čísla se nezmění, ale po vydělení tohoto úhlu dvěma dostanete jiné číslo. I toto je platný výsledek odmocňování. Jde o to, že n-tá odmocnina má v komplexních číslech n různých hodnot, které tvoří na Gaussově rovině vrcholy rovnostranného n-úhelníka se středem v nule, pro druhou odmocninu jsou to pak 2 opačná čísla.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#5 03. 04. 2008 21:30

NetFenix
Reputace:   

Ano ano, je to tak jak říkáte ten argument má být $\frac{\phi}{2}$ , ale já už jsem to o krok předtím v tom mocniteli vynásobil $\frac{1}{2}$ , aby to vyšlo. Nicméně normálně se to dělá až v těch argumentech, jak jste uvedl.

Jinak hodně díky za spolupráci

Zápatí