Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
dobrý den, prosim o pomoc narazila jsem na typ derivaci s kterýmy mám problém a neumim najit na na ně vzorec poradil by my prosim někdo
derivace z Y = X^X
a druhý priklad Y = sin(x) ^ cos(x)
poradí my prosim někdo jak mám postupovat respektive který vzoreček mám použit
předem děkuji
přemýšlela jsem o vzorcich e^x nebo a^x či x^n
ale vážně nevim
nevim jestly jsem jsem napsala srozumitelně to zadaní moc neumim ty zapisy
ten prvni přiklad má být X na Xtou
jsem naprosto zoufála ztohoto prikladu
Já zas z češtiny jsem zoufala ("vybavilo se mi, že my už jsme to řešili").
Buď používaš logaritmické derivování -viz celé téma nebo úpravu kolegy Kondra.
Materiály, ani knihy nemáte, že ano?
Případně se ozví. A´t se vede.
děkuji no tohoto jsem si nevšimla že už se to tu rešilo
nečekala jsem že by se takto složitě řešilo přes logaritmy - myslelal jsem že na to lze použit naky základní vzorec
asi se dotoho pouštet raději nebudu připada my to moc složité a naročné na čas
mějte se hezky preji přijemný zbytek dne
↑ barbora.krs: - v souhrnnem tématu je vzorec od kolegy Saturday (označený za vhodnou mnemotechnickou pomůcku), postup kolegy Kondra používá logaritmy pouze v nezbytně nutném rozsahu.
Jinak není za co, samozřejmě nemohu vnucovat aktivitu, která neoslovila. V ušetřeném čase se dá například číst účitečné odkazy, byla jsem velmi potěšena, když se mi podařilo mít v odkazech Český slovnik (čtu ho často, neb musím). Slovenský slovník - pro potěšení, neb nemusím. Děkuji kolegovi Pavlovi B. za odkazy :-)
Jak říká můj vážený pan manžel "Člověk se má rozvijet v tom, co mu jde, a neztracet čas s tím, co mu nejde" (tedy téma označím za vyřešené a umyji nádobí).
Také hezký den.
------
выбираю тоже, как умею....
Stránky: 1