Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám zadaný úkol:
Do stejnosměrného motoru o výkonu 60kW je přiváděn proud měděným vedením o průměru 10mm. Kolik procent výkonu se ztratí ve vedení, je-li délka vedení 3km a svorkové napětí 500V?
Bohužel si s tím nevím rady. Koukám na všechny vzorce, co máme napsaný v sešitě, ale stejně se nemůžu dopídit k řešení. Byl bych moc rád za radu. Díky moc
jaká všechny vzorce prosimtě znáš?
my jsme to brali v prváku a já si nemůžu vybavit jeden takovej pěknej vzoreček, z kterého se dalo vypočítat J...pak by jsizjistil proud v mědi jako J=I/S tedy I=JS
ale tak jinak P=UI ztráty ve vedení je P=RI^2... pokud se ti nikde proud neztratí tak se již z tohoto dá vypočítat ten druhý výkon... R je totiž R= ró*l/S a jestli se nemýlím tak ró mědi je 0,0169 ohm/m tak snad ti to pomohlo, ale pokud se berou i ztráty nějaké jiné tak to je nemilé a to vážně nevím....
tak já bych to řešil jedině nějak takto...bohužel u sebe teď sešit nemám, ale pokud by jsi počkal do neděle a nikdo jiný ti tu neodpoví tka bych se ještě na to koukl a poradil se se svým sešitem
↑ mountdoom:
aha no tak se stane, já se koukal na vikipdii.... jo a hele víš jistě že v jmenovateli mají být milimetry čtverečné a v čitateli metry čtverečné? se mi to nějak moc nezdá
když si dosadím do vzorce tak to je Ω=Ωm^2/m^2 * m/m^2 a to snad i ty vidíš že se to opravdu nerovná... by ti vyšlo že Ω=Ω/m a to nemůže...
takže dejme tomu že je to opravdu 0,0178 (já našel teď 0.0175) ale jednotky jsou Ωmm^2/m
↑ Onso:
jo a musíš počítat s úbytkem napětí na těch drátech tedy pro ten tvůj stroj s výkonem 60kW je rovnice P=(U-R*I)*I (to R*I je úbytek na té mědi) z toho dostaneš krásnou kvadratickou rovnici P+R*I^2-U*I=0 (doufám že jsem teď nepopletl znaménka)... a z toho si snadno již vypočítáš proud(tedy pokud umíš kvadratické rovnice)
↑ mountdoom:
Sú jednotky technické a základné, tá tvoja technická mala byť zrejme
, inak by som to nechal v základných
(takúto hodnotu sme sa učili my) ale to je iba taká chybička krásy ;)