Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 10. 2010 22:23

Onso
Zelenáč
Reputace:   

Práce a výkon el. proudu

Mám zadaný úkol:

Do stejnosměrného motoru o výkonu 60kW je přiváděn proud měděným vedením o průměru 10mm. Kolik procent výkonu se ztratí ve vedení, je-li délka vedení 3km a svorkové napětí 500V?

Bohužel si s tím nevím rady. Koukám na všechny vzorce, co máme napsaný v sešitě, ale stejně se nemůžu dopídit k řešení. Byl bych moc rád za radu. Díky moc

#2 29. 10. 2010 22:40

VojtechSejkora
Reputace:   

Re: Práce a výkon el. proudu

jaká všechny vzorce prosimtě znáš?
my jsme to brali v prváku a já si nemůžu vybavit jeden takovej pěknej vzoreček, z kterého se dalo vypočítat J...pak by jsizjistil proud v mědi jako J=I/S tedy I=JS

ale tak jinak P=UI ztráty ve vedení je P=RI^2... pokud se ti nikde proud neztratí tak se již z tohoto dá vypočítat ten druhý výkon... R je totiž R= ró*l/S a jestli se nemýlím tak ró mědi je 0,0169 ohm/m tak snad ti to pomohlo, ale pokud se berou i ztráty nějaké jiné tak to je nemilé a to vážně nevím....

tak já bych to řešil jedině nějak takto...bohužel u sebe teď sešit nemám, ale pokud by jsi počkal do neděle a nikdo jiný ti tu neodpoví tka bych se ještě na to koukl a poradil se se svým sešitem

#3 30. 10. 2010 06:01 — Editoval mountdoom (24. 04. 2011 08:32)

mountdoom
Reputace:   

Všechno je v pořádku až na drobnou chybičku $\rho $ mědi je $0,0178 \frac {\Omega mm^2}{m} $

#4 30. 10. 2010 11:41 — Editoval VojtechSejkora (30. 10. 2010 12:22)

VojtechSejkora
Reputace:   

↑ mountdoom:
aha no tak se stane, já se koukal na vikipdii.... jo a hele víš jistě že v jmenovateli mají být milimetry čtverečné a v čitateli metry čtverečné? se mi to nějak moc nezdá
když si dosadím do vzorce tak to je Ω=Ωm^2/m^2 * m/m^2 a to snad i ty vidíš že se to opravdu nerovná... by ti vyšlo že Ω=Ω/m a to nemůže...

takže dejme tomu že je to opravdu 0,0178 (já našel teď 0.0175) ale jednotky jsou Ωmm^2/m

↑ Onso:
jo a musíš počítat s úbytkem napětí na těch drátech tedy pro ten tvůj stroj s výkonem 60kW je rovnice P=(U-R*I)*I (to R*I je úbytek na té mědi) z toho dostaneš krásnou kvadratickou rovnici P+R*I^2-U*I=0 (doufám že jsem teď nepopletl znaménka)... a z toho si snadno již vypočítáš proud(tedy pokud umíš kvadratické rovnice)

#5 30. 10. 2010 14:14 — Editoval hradecek (30. 10. 2010 14:15)

hradecek
Pozice: Student
Reputace:   25 
Web

↑ mountdoom:
Sú jednotky technické a základné, tá tvoja technická mala byť zrejme $\Omega mm^2*m-1$, inak by som to nechal v základných $0,0178*10^{-6}\Omega m$(takúto hodnotu sme sa učili my) ale to je iba taká chybička krásy ;)

Netrápte sa nad svojimi problémami s matematikou, môžem vás uistiť, že tie moje sú ešte väčšie. ~~Albert Einstein~~
Jak spozná člověk, že není pitomec ? - Moudrý člověk to nepozná nikdy a blbci je to jedno. ~~Jak přicházejí básnici o iluze~~
Někteří lidi se nikdy nezmění. Anebo se rychle změní a pak se zase rychle změní nazpátek. ~~Homer Simpson~~

Zápatí