Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 10. 2010 22:23

Onso
Zelenáč
Reputace:   

Práce a výkon el. proudu

Mám zadaný úkol:

Do stejnosměrného motoru o výkonu 60kW je přiváděn proud měděným vedením o průměru 10mm. Kolik procent výkonu se ztratí ve vedení, je-li délka vedení 3km a svorkové napětí 500V?

Bohužel si s tím nevím rady. Koukám na všechny vzorce, co máme napsaný v sešitě, ale stejně se nemůžu dopídit k řešení. Byl bych moc rád za radu. Díky moc

#2 29. 10. 2010 22:40

VojtechSejkora
Reputace:   

Re: Práce a výkon el. proudu

jaká všechny vzorce prosimtě znáš?
my jsme to brali v prváku a já si nemůžu vybavit jeden takovej pěknej vzoreček, z kterého se dalo vypočítat J...pak by jsizjistil proud v mědi jako J=I/S tedy I=JS

ale tak jinak P=UI ztráty ve vedení je P=RI^2... pokud se ti nikde proud neztratí tak se již z tohoto dá vypočítat ten druhý výkon... R je totiž R= ró*l/S a jestli se nemýlím tak ró mědi je 0,0169 ohm/m tak snad ti to pomohlo, ale pokud se berou i ztráty nějaké jiné tak to je nemilé a to vážně nevím....

tak já bych to řešil jedině nějak takto...bohužel u sebe teď sešit nemám, ale pokud by jsi počkal do neděle a nikdo jiný ti tu neodpoví tka bych se ještě na to koukl a poradil se se svým sešitem

#3 30. 10. 2010 06:01 — Editoval mountdoom (24. 04. 2011 08:32)

mountdoom
Reputace:   

Všechno je v pořádku až na drobnou chybičku $\rho $ mědi je $0,0178 \frac {\Omega mm^2}{m} $

#4 30. 10. 2010 11:41 — Editoval VojtechSejkora (30. 10. 2010 12:22)

VojtechSejkora
Reputace:   

↑ mountdoom:
aha no tak se stane, já se koukal na vikipdii.... jo a hele víš jistě že v jmenovateli mají být milimetry čtverečné a v čitateli metry čtverečné? se mi to nějak moc nezdá
když si dosadím do vzorce tak to je Ω=Ωm^2/m^2 * m/m^2 a to snad i ty vidíš že se to opravdu nerovná... by ti vyšlo že Ω=Ω/m a to nemůže...

takže dejme tomu že je to opravdu 0,0178 (já našel teď 0.0175) ale jednotky jsou Ωmm^2/m

↑ Onso:
jo a musíš počítat s úbytkem napětí na těch drátech tedy pro ten tvůj stroj s výkonem 60kW je rovnice P=(U-R*I)*I (to R*I je úbytek na té mědi) z toho dostaneš krásnou kvadratickou rovnici P+R*I^2-U*I=0 (doufám že jsem teď nepopletl znaménka)... a z toho si snadno již vypočítáš proud(tedy pokud umíš kvadratické rovnice)

#5 30. 10. 2010 14:14 — Editoval hradecek (30. 10. 2010 14:15)

hradecek
Pozice: Student
Reputace:   25 
Web

↑ mountdoom:
Sú jednotky technické a základné, tá tvoja technická mala byť zrejme $\Omega mm^2*m-1$, inak by som to nechal v základných $0,0178*10^{-6}\Omega m$(takúto hodnotu sme sa učili my) ale to je iba taká chybička krásy ;)

Netrápte sa nad svojimi problémami s matematikou, môžem vás uistiť, že tie moje sú ešte väčšie. ~~Albert Einstein~~
Jak spozná člověk, že není pitomec ? - Moudrý člověk to nepozná nikdy a blbci je to jedno. ~~Jak přicházejí básnici o iluze~~
Někteří lidi se nikdy nezmění. Anebo se rychle změní a pak se zase rychle změní nazpátek. ~~Homer Simpson~~

Zápatí