Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 08. 2007 13:41

Sandra CH
Reputace:   

Určete definiční obor ..... derivaci v bodě.....

Určete definiční obor D funkce f(x), definiční obor D´její derivace a dále derivaci f´(x) v bodě x = -1, je-li:

f(x) = (x+1) * arctg(x) + arctg (1)/(x) - ln odmocnina x^2+1

Prosím pěkně co po mně chtějí??? Poraďte..... děkuji

#2 02. 08. 2007 14:42

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Určete definiční obor ..... derivaci v bodě.....

Sandra CH napsal(a):

Určete definiční obor D funkce f(x), definiční obor D´její derivace a dále derivaci f´(x) v bodě x = -1, je-li:

Prosím pěkně co po mně chtějí??? Poraďte..... děkuji

No, myslim, ze toho ani nechteji moc a docela slusne to dokazou formulovat (ja takove pozadavky dostavat, to by byl zivot)

1. definicni obor funkce - funkce je zadána, podívam se poradne na zadaní, zhodnotim vse, co ma vliv na def. obor a reknu si nekolik "a zaroven":

(1)/(x), ln odmocnina x^2+1 - to ma vliv na def. obor a to tak, ze nulou nepodelim, za ln musi byt cislo kladne, odmocnina muze byt pouze z cisla vetsiho nebo rovneho nule (tam to nastesti bez problemu, nebot  (x^2+1) je vzdy cislo kladne :-), zkratka najdu interval, kteremu muze nalezet x.

Doufam, ze jsem zapis funkce precetla spravne arctg (1/x) ?, pokud je to jinak, upresni, prosim :-)

2. derivaci - to je jasne, zadanou funkci zderivovat, vznikne nova funkce, u ktere znovu stanovime definicni obor

3. a jak uz budeme mit derivaci, tak zjistime jeji hodnotu v bode  x = -1 pouze dosazenim (-1) za x do vypocteneho zapisu derivace.

A v tomto okamziku preji hodne zdaru :-)

#3 07. 08. 2007 08:11

Sandra CH
Reputace:   

Re: Určete definiční obor ..... derivaci v bodě.....

Takhle je to v pořádku, zápis si přečetla správně. Děkuji za radu

Zápatí