Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Určete definiční obor D funkce f(x), definiční obor D´její derivace a dále derivaci f´(x) v bodě x = -1, je-li:
f(x) = (x+1) * arctg(x) + arctg (1)/(x) - ln odmocnina x^2+1
Prosím pěkně co po mně chtějí??? Poraďte..... děkuji
Sandra CH napsal(a):
Určete definiční obor D funkce f(x), definiční obor D´její derivace a dále derivaci f´(x) v bodě x = -1, je-li:
Prosím pěkně co po mně chtějí??? Poraďte..... děkuji
No, myslim, ze toho ani nechteji moc a docela slusne to dokazou formulovat (ja takove pozadavky dostavat, to by byl zivot)
1. definicni obor funkce - funkce je zadána, podívam se poradne na zadaní, zhodnotim vse, co ma vliv na def. obor a reknu si nekolik "a zaroven":
(1)/(x), ln odmocnina x^2+1 - to ma vliv na def. obor a to tak, ze nulou nepodelim, za ln musi byt cislo kladne, odmocnina muze byt pouze z cisla vetsiho nebo rovneho nule (tam to nastesti bez problemu, nebot (x^2+1) je vzdy cislo kladne :-), zkratka najdu interval, kteremu muze nalezet x.
Doufam, ze jsem zapis funkce precetla spravne arctg (1/x) ?, pokud je to jinak, upresni, prosim :-)
2. derivaci - to je jasne, zadanou funkci zderivovat, vznikne nova funkce, u ktere znovu stanovime definicni obor
3. a jak uz budeme mit derivaci, tak zjistime jeji hodnotu v bode x = -1 pouze dosazenim (-1) za x do vypocteneho zapisu derivace.
A v tomto okamziku preji hodne zdaru :-)
Stránky: 1