Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer podruhé :)
Mám vypočítat 2 příklady spojitosti fuknce, ale nemůžu tomu vůbec přijít na kloub. O spojitosti jsem toho tolik přečetla, ale vůbec to nemůžu pochopit.
Zadání je:
Rozhodněte, zda funkce a), b) lze dodefinovat tak, aby byly spojité pro x leží R. Načrtněte dodefinovanou spojitou funkci anebo odůvodněte, proč dodefinování ke spojitosti není možné.
a)
f(x) = (/x/) /x +1
b)
g(x) = (x-1)/(x-1)
U této fuknce bych řekla, že spojitá pro všechna R není, protože abych jí načrtla, potřebovala bych z ní vypočítat střed funkce a to není možné.
Děkuji za každou radu!
↑ blanvan: polynomy jsou vzdy spojite, pokud se jmenovatel nerovna nule
↑ blanvan:
Ahoj. Začneme třeba s tou druhou funkcí.. Co prosím myslíš pojmem střed funkce?
Doporučuju si uvědomit, že
pro
. V bodě x=1 funkce není definovaná. Ptáme se tedy, jestli v tomto bodě jde dodefinovat tak, aby nová funkce byla spojitá na R. Abychom to zjistili, je potřeba určit limitu funkce v tom problémovém bodě - pokud bude existovat a bude konečná, funkce půjde v daném bodě spojitě dodefinovat (a to právě hodnotou limity). V opačném případě to nepůjde. Že je to jediný problematický bod je dáno tím, že fce je dána podílem dvou spojitých polynomů.
U téhle funkce je to velice jednoduché, u té první bude potřeba o trošičku více práce, ale jak na to jsem ti už vlastně prozradil.
Popravdě to moc nechápu, ale zkoušela jsem se dopídit alespoň k něčemu:
U té první funkce se jmenovatel nesmí rovnat 0, tak si vypočítám limitu pro x jdoucí k 0:
-zprava: lim -x/x + 1 = 1
-zleva: lim x/x +1 = 1
Funkce je tedy spojitá.
Je tam alespoň náznak něčeho správného? :)
U té druhé jsem postupovala obdobně: jmenovatel se nesmí rovnat 0, tak mám D(f) = R-{1}
Pak si vypočítám limitu pro x jdoucí k 1 zprava i zleva - v obou případech se bude rovnat 0...funkce by tedy měla být spojitá. Problém mám ale při načrtnutí grafu...ten přeci nejde načrtnout..?
↑ blanvan:
Zdravím,
1. funkce je
Tak?
pro interval (-oo, 0) je to
limitu této funkce vyšetřuješ k 0 zleva graf se nakreslí jako 
pro interval (0, +oo) je to
limitu této funkce vyšetřuješ k 0 zprava graf se nakreslí jako 
Myslím, že to máš v zápisu limit přehozeno. Tak?
V bodě x=0 funkce není definována. Pokud jsem správně rozluštila Tvé zadání, dodefinovat tato funkce nepůjde, ale mám pocit, že podle limit, co jsi vyšetřila, zápis mohl být jinak.
----------------------------------------------------------------
K zadání 2 graf po úpravě, jak napsal LukášM., nakreslit půjde (bude to přímka y=1 s "otevřeným bodem pro x=0 (prazdné kolečko). Tato funkce dodefinovat půjde (dodefinujeme, že pro x=0 f(x)=1).
Limita zprava a zleva k x=1 u zadání (2)
) mi vychází 1.
Bylo by lepší, pokud v tomto tématu budeš řešit jednu funkci a pro 2. si založ nové téma. Nedá se v tom vyznat. Děkuji.