Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 11. 2010 19:22

blanvan
Reputace:   

spojitost funkce

Dobrý večer podruhé :)

Mám vypočítat 2 příklady spojitosti fuknce, ale nemůžu tomu vůbec přijít na kloub. O spojitosti jsem toho tolik přečetla, ale vůbec to nemůžu pochopit.

Zadání je:
Rozhodněte, zda funkce a), b) lze dodefinovat tak, aby byly spojité pro x leží R. Načrtněte dodefinovanou spojitou funkci  anebo odůvodněte, proč dodefinování ke spojitosti není možné.

a)
f(x) = (/x/) /x +1     

b)
g(x) = (x-1)/(x-1)

U této fuknce bych řekla, že spojitá pro všechna R není, protože abych jí načrtla, potřebovala bych z ní vypočítat střed funkce a to není možné.

Děkuji za každou radu!

• (téma jako vyřešené označil(a) blanvan)

#2 07. 11. 2010 21:00

mancini
Reputace:   

Re: spojitost funkce

↑ blanvan: polynomy jsou vzdy spojite, pokud se jmenovatel nerovna nule

#3 07. 11. 2010 21:21

LukasM
Reputace:   193 

↑ blanvan:
Ahoj. Začneme třeba s tou druhou funkcí.. Co prosím myslíš pojmem střed funkce?

Doporučuju si uvědomit, že $\frac{x-1}{x-1}=1$ pro $x\neq 1$. V bodě x=1 funkce není definovaná. Ptáme se tedy, jestli v tomto bodě jde dodefinovat tak, aby nová funkce byla spojitá na R. Abychom to zjistili, je potřeba určit limitu funkce v tom problémovém bodě - pokud bude existovat a bude konečná, funkce půjde v daném bodě spojitě dodefinovat (a to právě hodnotou limity). V opačném případě to nepůjde. Že je to jediný problematický bod je dáno tím, že fce je dána podílem dvou spojitých polynomů.

U téhle funkce je to velice jednoduché, u té první bude potřeba o trošičku více práce, ale jak na to jsem ti už vlastně prozradil.

#4 08. 11. 2010 17:35

blanvan
Reputace:   

Popravdě to moc nechápu, ale zkoušela jsem se dopídit alespoň k něčemu:

U té první funkce se jmenovatel nesmí rovnat 0, tak si vypočítám limitu pro x jdoucí k 0:
-zprava: lim -x/x + 1 = 1
-zleva:  lim x/x +1 = 1

Funkce je tedy spojitá.

Je tam alespoň náznak něčeho správného? :)

U té druhé jsem postupovala obdobně: jmenovatel se nesmí rovnat 0, tak mám D(f) = R-{1}

Pak si vypočítám limitu pro x jdoucí k 1 zprava i zleva - v obou případech se bude rovnat 0...funkce by tedy měla být spojitá. Problém mám ale při načrtnutí grafu...ten přeci nejde načrtnout..?

#5 08. 11. 2010 23:30

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ blanvan:

Zdravím,

1. funkce je $f(x)=\frac{|x|}{x} +1$ Tak?

pro interval (-oo, 0) je to $f(x)=\frac{-x}{x} +1$ limitu této funkce vyšetřuješ k 0 zleva graf se nakreslí jako $f(x)=-1+1=0$

pro interval (0, +oo) je to $f(x)=\frac{x}{x} +1$ limitu této funkce vyšetřuješ k 0 zprava graf se nakreslí jako $f(x)=1+1=2$

Myslím, že to máš v zápisu limit přehozeno. Tak?

V bodě x=0 funkce není definována. Pokud jsem správně rozluštila Tvé zadání, dodefinovat tato funkce nepůjde, ale mám pocit, že podle limit, co jsi vyšetřila, zápis mohl být jinak.

----------------------------------------------------------------
K zadání 2 graf po úpravě, jak napsal LukášM., nakreslit půjde (bude to přímka y=1 s "otevřeným bodem pro x=0 (prazdné kolečko). Tato funkce dodefinovat půjde (dodefinujeme, že pro x=0 f(x)=1).

Limita zprava a zleva k x=1 u zadání (2) $y=\frac{x-1}{x-1}$) mi vychází 1.

Bylo by lepší, pokud v tomto tématu budeš řešit jednu funkci a pro 2. si založ nové téma. Nedá se v tom vyznat. Děkuji.

#6 09. 11. 2010 15:07

blanvan
Reputace:   

Děkuji Vám moc, už jsem to konečně lépe pochopila!!!

Zápatí