Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím všechny,mám tu 2 příklady,určitě banální,ale protože mě matematika neosvítila,tak s nima za boha nemůžu hnout,nemohli byste prosím pomoct?
1.) Urči obsah plochy ohraničené křivkami : y=x*x + 2x - 3 , y=0
2.) Vypočtěte integrací obsah plochy omezené půlkružnicí v 1. a 2. kvadrantu
u toho prvního sem akorát zvládl kořen kvadr.rovnice x1/2= 1 , -3 ..má tam být i náčrt,ale vůbec si ho nedokážu představit:(
1.)
...o polomeru ani stredu v zadani nic nepisou,ale ten stred by mel byt v bode 0,0 a polomer je urcite r. Rekla mi že si to muzu jednoduše ověřit,obsah pulkruhu= (pi krat r na druhou)/2 ,ale chce to integracne...
Jinak dekuju moc za ten prvni priklad :) Ale kde si prisel na tu rovnici posunute paraboly?obecne to tak plati? a neni vzorec pro obsah:
Odkaz
Nevím,nemohl bys prosím trochu vysvětlit?
↑ downpants:
Zdravím,
kolega ↑ 99: (děkuji) použil pro výpočet obsahu dvojný integrál. Z úvodního příspěvku bych předpokladala, že tak daleko ještě nejste (a zřejmě látka SŠ (ZŠ?) - kvadratická funkce byla trochu opomenuta).
1) zakreslení paraboly - pokud jsou nalezeny kořeny a z koeficientu u kvadratického členu je zřejmý směr otočení paraboly, stačí zakreslit pouze z těchto údajů. Kolega použil doplnění na čtverec.
2) vzorec pro obsah - buď se použije 2. vzorec v odkazu (je odlišný od toho, co nabíziš) nebo 3. vzorec v odkazu (v tom případe f(x)=0, g(x)=x^2+2x-3.
(2) uloha - je třeba zapsat kružnici v polárních souřadnicích a pro výpočet obsahu použit poslední vzorec v odkazu "Aplikace integralu pro výpočet obsahu obrazce".
Případně se ozví, jak se vede.
Ahoj,dekuju za tipy,v tom prvním příkladu už sem to konečně pochopil,ale v tom druhém pořád tápu.
V polárních souřadnicích tedy platí že x=2r,pokud tomu rozumím dobře,což je zřejmé ze zadání (když se jedná o první a druhý kvadrant),
ale jak to dostat do tohohle vzorce Odkaz to fakt nevím.
Poradíte prosím?
downpants napsal(a):
V polárních souřadnicích tedy platí že x=2r,pokud tomu rozumím dobře,což je zřejmé ze zadání (když se jedná o první a druhý kvadrant),
tomu asi nerozumím, omluva, upřesní, prosím.
Zde jsou 3 varianty výpočtu obsahu kruhu ze 3 způsobu zadání kružnice (kartezský, parametrický, polární). Zkus si to nastudovat a uplatnit na půlkruh (opět pro 3 varianty) - v čem se bude lišit?
Je vidět, že v polárních souřadnicích je nejmeně namáhavá varianta - a o to nám jde.
--------------------
___
↑ 99:
Ten dvojnásobný integrál ale měl být zapsát takto:
Tvůj integrál (když se obě integrace provedou v tom pořadí, jak určuje zápis - tedy napřed vnitřní integrál dle x a potom vnější integrál dle y)
stále závisí na x, což je zřejmě chyba - výsledek nesmí záviset na žádné integrační proměnné.
Poučka, že lze pořadí integrací mechanicky zaměnit, platí jen ze určitých předpokladů, jednímž z nich je, že dvourozměrná množina, přes kterou
se provádí příslušný dvojný integrál, má tvar kartéského součinu X x Y , kde množina X je částí osy x a množina Y částí osy y.
↑ redfire: já bych třeba zkusila otevřit a přečíst odkaz v příspěvku 6 ↑ jelena:.
nemyslím odkaz na píseň od matematika a barda Suchanova (která je ve stejném příspěvku).
Zdravím.
Tak jo,nakonec se to vsechno povedlo jak melo,dekuju moc za pomoc jelene a 99,jste bedny a dik ze pomahate nam mene osvicenym :-)
To redfire: my jsme se se taky polarni variantu neucili,ale jsme na vysoke skole,takze se predpoklada ze to zname.. zkus ji,je fakt nejjednodussi,vsecko k vypocteni tu mas..
↑ downpants: děkuji za děkuji.
K poslednímu problému: použij, prosím, MAW (meze budeš dosazovat ručně do výsledku integrování).
Případně se ozví. A nedávej do jednoho tématu tolik dotazů, ale jen jeden. Potom prosím označ téma za vyřešené. Děkuji.
JJ,MAW to je teda vec... ale nevim jak s temi mezemi prave pi/3 je pro cosinus 1/2 ale vysel mi vysledek (1/2)/cos^2 x a nevim jak to bude pak s tou mezi? to jako kdyz dosadim pi/3 do cos^2 x tak to je 1/2^2???
Omlouvam se,priste 1 dotaz=1 tema...
↑ downpants:
ohledně MAW píše vážený Moderátor v úvodním tématu sekce VŠ - vážně - je to téma tak neviditelné? Děkuji za příspěvek do mého průzkumu.
Dosazování - myslím, že pochopeno správně - souhlasí? (1/2)/cos^2 (pi/3)=(1/2)*(1/2)^2
dosazování dolní (x=0) (1/2)/cos^2 (0)=(1/2)*(1)^2
Výsledek integrování jsem nekontrolovala, věřím MAW.
Stránky: 1