Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mohli byste mi prosím zkontrolovat článek Spojitost funkce? (Vytrženo z jiného tématu.)
↑ Lukee:
Čeho jsem si všiml:
u třetího bodu pod definicí mělo zřejmě místo prvních dvou "x" být "a"
odst. pod tím - překlep - "limuty"
u fce |sgn x| bych byl pro nahrazení slova "dodefinování" slovem "předefinování"
"Bodem nespojitosti prvního druhu nazýváme bod, který v daném bodě obsahuje obě jednostranné limity,..." podle mně nedává smysl, resp. není česky. Nahradil bych ""Bodem nespojitosti prvního druhu nazýváme bod, ve kterém existují obě jednostranné limity,..."
u odstranitelné nespojitosti bych větu "...ale tato limita je různá od funkční hodnoty." doplnil ještě "nebo funkce není v tomto bodě definována".
Přiznám se, že nevím jak je definován skok funkce v bodě. Doteď jsem měl za to, že je to rozdíl mezi limitami zleva a zprava, a funkční hodnota v bodě nehraje roli. Tady bych byl rád, kdyby mi někdo vysvětlil jak to s tím je.
Poslední věta o nespojitosti prvního druhu - překlep - " nahrou"
U nespojitostí druhého druhu bych doplnil "...alespoň jedna z jednostranných limit je nevlastní nebo neexistuje". Také nevím jestli bod může "nastávat", možná bych začal stejně jako u 1. druhu, tedy "Bodem nespojitosti 2. druhu nazýváme bod, ve kterém je alespoň jedna z jednostranných limit nevlastní, nebo neexistuje."
V odstavci pod obrázkem 1/x: - překlep - "žádný jednoduchým způsobem" (technicky vzato je to tedy spíše nedoklep :-))
Základní vztahy - chybí mi tam předpoklad spojitosti g v bodě a
Odstavec pod tím: Nejsem si jistý, jestli otevřený interval nemusí mít krajní bod, nebo ho nemá. Skoro si spíš myslím, že to druhé.
V povídání o funkci sgn má být zřejmě všude spojitost zprava.
↑ Lukee:
A ještě něco hlubšího.. v té definici je problém, nevím proč jsem si toho prve nevšiml. Tak jak je to napsané to funguje pro hromadný bod, ale každá funkce je spojitá v každém izolovaném bodě definičního oboru, a to ta naše definice nepokrývá. Takže navrhuju tu definici co tam je upravit a předpokládat, že bod a je hromadným bodem D(f), a spojitost v izolovaných bodech napsat někam k tomu zvlášť.
Ale byl bych rád kdyby to nějaký kolega ještě posoudil, jestli už je to takhle v pořádku.
↑ LukasM:
Díky!
> Odstavec pod tím: Nejsem si jistý, jestli otevřený interval nemusí mít krajní bod, nebo ho nemá. Skoro si spíš myslím, že to druhé.
Myslel jsem tím to, že pokud budu uvažovat interval v přirozených číslech, například (5, 10), tak tam krajní body existují — 6 a 9.
K problému v definici: Na Mathworldu mají stejnou definici, na Wiki také a jestli dobře chápu ten výklad za definicí, tak se tato definice chová správně i pro případ, který jsi uvedl („Thus, for example, every function whose domain is the set of all integers is continuous.“). Ale přiznám se, že tomu odůvodnění moc nerozumím.
Ještě edit: ten skok funkce jsem měl samozřejmě úplně blbě, to byl naprostý blábol, který snad ani nedával smysl. Je to definované jak říkáš.