Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 11. 2010 15:07

Lukee
Administrátor
Místo: Opava
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web

Kontrola článku Spojitost funkce

Mohli byste mi prosím zkontrolovat článek Spojitost funkce? (Vytrženo z jiného tématu.)

2+2=4

#2 16. 11. 2010 15:08

LukasM
Reputace:   193 

Re: Kontrola článku Spojitost funkce

↑ Lukee:
Čeho jsem si všiml:

u třetího bodu pod definicí mělo zřejmě místo prvních dvou "x" být "a"

odst. pod tím - překlep - "limuty"

u fce |sgn x| bych byl pro nahrazení slova "dodefinování" slovem "předefinování"

"Bodem nespojitosti prvního druhu nazýváme bod, který v daném bodě obsahuje obě jednostranné limity,..." podle mně nedává smysl, resp. není česky. Nahradil bych ""Bodem nespojitosti prvního druhu nazýváme bod, ve kterém existují obě jednostranné limity,..."

u odstranitelné nespojitosti bych větu "...ale tato limita je různá od funkční hodnoty." doplnil ještě "nebo funkce není v tomto bodě definována".

Přiznám se, že nevím jak je definován skok funkce v bodě. Doteď jsem měl za to, že je to rozdíl mezi limitami zleva a zprava, a funkční hodnota v bodě nehraje roli. Tady bych byl rád, kdyby mi někdo vysvětlil jak to s tím je.

Poslední věta o nespojitosti prvního druhu - překlep - " nahrou"

U nespojitostí druhého druhu bych doplnil "...alespoň jedna z jednostranných limit je nevlastní nebo neexistuje". Také nevím jestli bod může "nastávat", možná bych začal stejně jako u 1. druhu, tedy "Bodem nespojitosti 2. druhu nazýváme bod, ve kterém je alespoň jedna z jednostranných limit nevlastní, nebo neexistuje."

V odstavci pod obrázkem 1/x: - překlep - "žádný jednoduchým způsobem" (technicky vzato je to tedy spíše nedoklep :-))

Základní vztahy - chybí mi tam předpoklad spojitosti g v bodě a

Odstavec pod tím: Nejsem si jistý, jestli otevřený interval nemusí mít krajní bod, nebo ho nemá. Skoro si spíš myslím, že to druhé.

V povídání o funkci sgn má být zřejmě všude spojitost zprava.

#3 16. 11. 2010 15:31

LukasM
Reputace:   193 

↑ Lukee:
A ještě něco hlubšího.. v té definici je problém, nevím proč jsem si toho prve nevšiml. Tak jak je to napsané to funguje pro hromadný bod, ale každá funkce je spojitá v každém izolovaném bodě definičního oboru, a to ta naše definice nepokrývá. Takže navrhuju tu definici co tam je upravit a předpokládat, že bod a je hromadným bodem D(f), a spojitost v izolovaných bodech napsat někam k tomu zvlášť.

Ale byl bych rád kdyby to nějaký kolega ještě posoudil, jestli už je to takhle v pořádku.

#4 16. 11. 2010 15:58

Lukee
Administrátor
Místo: Opava
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web

↑ LukasM:
Díky!

> Odstavec pod tím: Nejsem si jistý, jestli otevřený interval nemusí mít krajní bod, nebo ho nemá. Skoro si spíš myslím, že to druhé.
Myslel jsem tím to, že pokud budu uvažovat interval v přirozených číslech, například (5, 10), tak tam krajní body existují — 6 a 9.

K problému v definici: Na Mathworldu mají stejnou definici, na Wiki také a jestli dobře chápu ten výklad za definicí, tak se tato definice chová správně i pro případ, který jsi uvedl („Thus, for example, every function whose domain is the set of all integers is continuous.“). Ale přiznám se, že tomu odůvodnění moc nerozumím.

Ještě edit: ten skok funkce jsem měl samozřejmě úplně blbě, to byl naprostý blábol, který snad ani nedával smysl. Je to definované jak říkáš.

2+2=4

Zápatí