Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 11. 2010 12:05

druss
Reputace:   

Geometrická definice pravděpodobnosti

Zdravím a (opět) prosím o pomoc. Znění příkladu je: Na zastávku přijíždí autobus linky A každých 15 minut a autobus linky B každých 20 minut. Určete pravděpodobnost, že od okamžiku, kdy cestující přijde na tuto zastávku přijede autobus A dříve než autobus B.
Ať se snažím jakkoliv nedokážu si tohle převést na nějaký geometrický zobrazení. Bohužel 2 řešený příklady ve skriptech mi k tomuhle moc nenapoví... :(
Můžete mě prosím někdo postrčit jak dál?
díky

#2 21. 11. 2010 14:02

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: Geometrická definice pravděpodobnosti

v souřadnicovym systému 0xy si udělej obdélník (0,15)x(0,20) a přímku y=x

#3 21. 11. 2010 15:19

druss
Reputace:   

↑ Stýv:
Díky. když porovnám plochu nad přímkou s celkovou plochou, tak dojdu ke správnýmu výsledku. Jen si nedovedu zdůvodnit, proč je pravděpodobnost příjezdu A před B zrovna nad tou osou...  Ta osa je předpokládám čas příchodu cestujícího a strany obdélníku maximální časy do příjezdů?

#4 21. 11. 2010 15:24

Stýv
Vrchní cenzor
Web

souřadnice x je doba čekání na A, y je doba čekání na B, y>=x tedy znamená, že na B čekám dýl než na A

#5 21. 11. 2010 15:56

druss
Reputace:   

↑ Stýv:
Už to v tom vidím. Bohužel u podotázky k tomu samýmu o5 tápu, přitom jsem si myslel, že ta už bude jednoduchá. Mám určit pravděpodobnost, že od okamžiku, kdy cestující přijde na zastávku pojede A nebo B do 5 minut. Takže jsem si do stejnýho grafu 15x20 s osou x=y nakreslil ještě osy y=x+5 a y=x-5 a myslel si, že pravděpodobnost výsledku se bude rovnat podílu plochy mezi těmi grafy a celkové plochy. To mi ale nevychází podle výsledku ve skriptech (vychází mi 0,542, kdežto výsledek má být 1/2)...

#6 21. 11. 2010 17:02

Stýv
Vrchní cenzor
Web

ale no tak, trochu přemýšlej. x-5<=y<=x+5 přece znamená "B přijede nejdřív 5 minut před A a nejpozději 5 minut po A" - to nemá s otázkou vůbec nic splečnýho. tebe zajímá (x<=5 nebo y<=5)

#7 21. 11. 2010 17:05

druss
Reputace:   

↑ Stýv:
Kdyby existoval smajlík "sypu si popel na hlavu" už by tu byl... čumim do toho už moc dlouho a dělám úplný blbosti. Asi si dám aspoň hodinku pauzu. ;)
Ale moc díky!

#8 29. 01. 2014 18:17

Risky
Zelenáč
Reputace:   

↑ Stýv: Ahoj. Mám problém se stejným příkladem. Podotázku B jsem vyřešil, ale nevím, jakým postupem se u podotázky A dostanu k výsledku 5/8. Bohužel nejsem moudrý ani po vytvoření obdelníku 0xy. Neumím si u tohohle příkladu představit plochy pro V(A)/V($\Omega $).

Zápatí