Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím a (opět) prosím o pomoc. Znění příkladu je: Na zastávku přijíždí autobus linky A každých 15 minut a autobus linky B každých 20 minut. Určete pravděpodobnost, že od okamžiku, kdy cestující přijde na tuto zastávku přijede autobus A dříve než autobus B.
Ať se snažím jakkoliv nedokážu si tohle převést na nějaký geometrický zobrazení. Bohužel 2 řešený příklady ve skriptech mi k tomuhle moc nenapoví... :(
Můžete mě prosím někdo postrčit jak dál?
díky
↑ Stýv:
Díky. když porovnám plochu nad přímkou s celkovou plochou, tak dojdu ke správnýmu výsledku. Jen si nedovedu zdůvodnit, proč je pravděpodobnost příjezdu A před B zrovna nad tou osou... Ta osa je předpokládám čas příchodu cestujícího a strany obdélníku maximální časy do příjezdů?
↑ Stýv:
Už to v tom vidím. Bohužel u podotázky k tomu samýmu o5 tápu, přitom jsem si myslel, že ta už bude jednoduchá. Mám určit pravděpodobnost, že od okamžiku, kdy cestující přijde na zastávku pojede A nebo B do 5 minut. Takže jsem si do stejnýho grafu 15x20 s osou x=y nakreslil ještě osy y=x+5 a y=x-5 a myslel si, že pravděpodobnost výsledku se bude rovnat podílu plochy mezi těmi grafy a celkové plochy. To mi ale nevychází podle výsledku ve skriptech (vychází mi 0,542, kdežto výsledek má být 1/2)...
↑ Stýv: Ahoj. Mám problém se stejným příkladem. Podotázku B jsem vyřešil, ale nevím, jakým postupem se u podotázky A dostanu k výsledku 5/8. Bohužel nejsem moudrý ani po vytvoření obdelníku 0xy. Neumím si u tohohle příkladu představit plochy pro V(A)/V(
).